Archief

Den Haag, stad voor klimaat, vrede en recht

In 2007 keek niemand er vreemd van op dat een klimaatactivist en een groep klimaatwetenschappers de Nobel-prijs voor de VREDE kregen.

Bijna 10 jaar later moet je in Nederland met een vergrootglas op zoek naar een vredesorganisatie zich uitspreekt over de relatie tussen klimaatontwrichting, gewapende conflicten en vluchtelingen.

Wij roepen Den Haag op, de Internationale Stad van Vrede en Recht, om zich uit te spreken over de bedreiging die klimaatverandering vormt voor vrede en rechtvaardigheid, overal op de wereld.

De wereld heeft al te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Ook Den Haag, met z’n hitte-eilanden, ondergelopen straten en versterking van de kust. Er zijn meer gevolgen onderweg. Maar de ergste temperatuurstijging en de heftigste gevolgen kunnen we nú nog voorkomen.

Hoe? Door heel snel alles op alles te zetten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het kan en het moet.

Een ‘peaceful and just world’ is volgens burgemeester Van Aartsen: “Een wereld waarin we verantwoordelijk omgaan met de natuurlijke hulpbronnen die tot onze beschikking staan en we toekomstige generaties niet opzadelen met de problemen die wij zelf moeten en kunnen oplossen.”

———
Ter gelegenheid van het Just Peace. Festival of peace and justice.in Den Haag (21-25 september) posten we op Facebook (bijna) elke dag over de relatie tussen fossiele brandstoffen, oorlog, vluchtelingen en onrechtvaardigheid.