ArchiefGeneration Discover

“Shell en Den Haag horen bij elkaar”

Wat op Twitter staat, moet je niet geloven. “Shell en Den Haag horen bij elkaar,” zou burgemeester Van Aartsen hebben gezegd tijdens de opening van Shells kinderpropagandafestival Generation Discover. In die volgorde. Eerst Shell. Daarna Den Haag.

Wij geloven Twitter niet. Wij geloven niet dat de burgemeester deze woorden heeft gesproken. Want nog geen maand ervoor zei hij in een andere openingsspeech:

“Voor het eerst is het Global Parliament of Mayors hier bijeen. Het is aan ons om, net als destijds bij de vredesconferenties van ruim een eeuw geleden, een nieuw tijdperk in te luiden. Opdat men over weer een eeuw zal zeggen: toen, in 2016, zetten de steden, de burgemeesters voorop, de eerste, belangrijke stap en namen zij hun verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet.”

Goed woordje

Een goed woordje voor Shell en ‘verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet’ gaan niet samen. Net zo min als een hoofdkantoor van een oliemultinational past in de stad van Vrede en Recht. Wat ook niet klopt: kind en marketing in één woord. Generation Discover ís geen kinderfestival. Het is een PR-instrument. Het is onderdeel van een wereldwijd charmeoffensief met de naam ‘make the future’. Break the future, bedoelt Shell.

Schoonste broeikasboer

Shell presenteert zich graag als schoonste onder de broeikasboeren. De ene baas van Shell mag zonnepanelen op haar dak hebben, de andere graag met een drone spelen, maar uiteindelijk tellen de cijfers. Zolang de olie- en gasmagnaat voor méér dan 99% fossiel is, zien wij geen reden om Shell het voordeel van de twijfel te gunnen.

Van Aartsen treedt af

Burgemeester Van Aartsen treedt af in maart 2017, hoorden we tijdens het schrijven van dit stukje. Dat vinden wij jammer. Want  – los van de opmerking die hij onmogelijk gemaakt kan hebben – heeft Van Aartsen alles in zich om Den Haag een voorloper te maken in de strijd tegen klimaatverandering. Hij is een burgemeester met een grote betrokkenheid. Niet alleen bij de stad, maar ook bij de wereld en toekomstige wereldburgers. En als VVD’er kan hij een grote rol spelen om klimaatontwrichting ook op rechts urgentie te geven.

“Shell en Den Haag horen bij elkaar.” Voor de zekerheid hebben we zijn speech opgevraagd bij de gemeente, maar eigenlijk weten we het al. Burgemeester Van Aartsen heeft dat niet zo gezegd.