ArchiefKlimaatbgm

Den Haag wil een Groen-Geile burgahmeistah (m/v)

Hoe ziet de opvolger van burgemeester Van Aartsen eruit? Den Haag Fossielvrij en Adem Graag in Den Haag weten het wel. De nieuwe burgemeester van Den Haag is – op z’n goed Haags: Groen-Geil. 

Het artikel is geplaatst in Den Haag Centraal op 3 november 2016.

De Haag wil een groen-geile burgâhmeistâh (m/v)

Hoe ziet de opvolger van burgemeester Van Aartsen eruit? Wij wierpen één blik op het logo van Den Haag en wisten: onze ideale burgemeester is groen-geil. Groen, omdat het afscheid van fossiele energie en de omslag naar schone energie hét thema is de komende jaren. En onze burgemeester is geel – op z’n Haags uitgesproken – vanwege het blakende en brandschone cv voor de burgemeester van Vrede en Recht.

Het klimaat verandert. Je merkt het nu al, ook in Den Haag. In wijken waar de huizen dicht op elkaar staan en waar weinig groen is, is het zomers ongezond heet. Kelders staan regelmatig blank en iedereen kent de foto van de auto die onder het viaduct dreef. Het brede strand is leuk voor de toeristen, maar vooral voor ons, want het beschermt tegen de stijging van de zeespiegel. Den Haag is een mooie, maar ook kwetsbare stad, met de zee zo vlak achter de duinen.

Kraakhelder

De strijd tegen klimaatverandering is iets dat iedereen in de stad met elkaar verbindt. Omdat het iedereen raakt. Wij willen dat onze burgemeester staat voor de grootste uitdaging van deze tijd; de strijd tegen klimaatverandering. We willen een burgemeester die Hagenaars en Hagenezen kraakhelder uitlegt waarom een omslag nodig is en onontkoombaar. Het raakt aan de manier waarop we onze huizen verwarmen, hoe we ons bewegen en wat we eten. We willen een burgemeester die ook vertelt wat de voordelen zijn als we kolen, olie en gas verruilen voor zon, wind en aardwarmte. Want wie maakt er nou bezwaar tegen het eindplaatje: een lagere energierekening, extra banen, minder files, een groenere stad, gezondere lucht, meer ruimte voor kinderen en natuur en meer shoppen bij lokale ondernemers.

Blakend en brandschoon CV

Groen staat voor alles dat gezond is voor Hagenaars en Hagenezen: schone energie, bomen, lokaal voedsel en al het andere waarvoor geen of weinig kolen, olie en gas nodig zijn. Geel staat voor het blakende cv van de burgemeester. Den Haag draagt de woorden Vrede en Recht tot in haar logo uit. Helaas zijn er een hoop bedrijven die het minder nauw nemen met moraal en ethiek. Mensenrechten zijn niet heilig voor ze. En milieuschade hoort erbij. Wij noemen liever geen namen, maar onze burgemeester heeft niet voor zo’n bedrijf gewerkt. We zoeken een burgemeester die alle inwoners inspireert om van Den Haag de groen-geilste stad van Nederland te maken.

Femke Sleegers, Den Haag Fossielvrij

Fred Vorstman, Adem Graag in Den Haag