ArchiefKlimaatbgm

Nieuwe burgemeester Den Haag wordt Duurzaam

profiel nieuwe burgemeester

Na de inspraak van Den Haag Fossielvrij heeft de sollicitatiecommissie het profiel aangepast voor de nieuwe burgemeester van Den Haag. Nu staan ook de woorden groen en duurzaam er in. Femke Sleegers – 1 van de 6 insprekers voor de sollicitatiecommissie – is blij met dat nieuws. “Een burgemeester staat buiten de politieke waan van de dag. Daarom kan juist zij (of hij) een grote rol spelen om mensen te verbinden met de grootste uitdaging van deze tijd; klimaatontwrichting.”

De inspreektekst van Femke:

Den Haag is een mooie, maar ook kwetsbare stad, met de zee zo vlak achter de duinen. Alleen daarom al, zou de stad alles op alles moeten zetten om de opwarming van de aarde te stoppen.

Gelukkig werkt u steeds meer en beter samen op groene thema’s. Tijdens de begrotingsbehandeling zijn een hoop duurzame moties met een ruime meerderheid aangenomen. Dat deed ons goed, bij Den Haag Fossielvrij.

Toch zie je dat partijen nog aarzelen met al te stellig broeikasgasbeleid. Ze kijken naar elkaar, naar hun achterban. Ze wegen af hoe de petten staan. Wat de kosten zijn. Ja, zo werkt het. Dat is de politieke realiteit. En die verander je niet zomaar. Dat weten wij ook.

Maar ondertussen dendert de klimaatontwrichting gewoon door.

Dan is het fijn dat er iemand in de gemeente, het boegbeeld zelfs, los staat van de politieke realiteit. Iemand die onafhankelijk is, een verbinder én een visionair.

Onze burgemeester.

Wij willen dat onze burgemeester staat voor de grootste uitdaging van deze tijd. Dat hij of zij de strijd tegen klimaatontwrichting aangrijpt als mogelijkheid om iedereen in de stad met elkaar te verbinden – juist na de overwinning van Trump. Omdat het iedereen raakt.

We willen een burgemeester die kraakhelder uitlegt waarom een omslag nodig is. En onontkoombaar. Dat dingen veranderen. Zoals de manier waarop we onze huizen verwarmen, hoe we ons voortbewegen en wat we eten

We willen een burgemeester die ook vertelt wat de voordelen zijn als we kolen, olie en gas verruilen voor zon, wind en aardwarmte. Want wie maakt er nou bezwaar tegen het eindplaatje: een lage energierekening, extra banen, minder files, een groene stad, gezonde lucht, meer ruimte voor kinderen en shoppen bij lokale winkeliers.

Onze nieuwe burgemeester wordt het boegbeeld van de Stad van Vrede en Recht. Dat vraagt natuurlijk om een brandschoon CV, zonder werkgevers met vuile handen. Er zit dus geen gasluchtje aan het cv van de nieuwe burgemeester. En er is geen druppeltje olie op te bekennen. Alleen met een fossielvrij cv, krijgen we een goudeerlijke burgemeester.

Volgens goed Haags gebruik, zal de nieuwe burgemeester anoniem solliciteren. Zijn of haar politieke kleur doet er niet toe. Want het klimaat is ook niet links of rechts. Maar met onze wens voor een goudeerlijke klimaatburgemeester, hebben we wel een ander kleurenpalet in gedachten. Namens Den Haag Fossielvrij wil ik dan ook pleiten – en hier heb ik als Brabander een beetje op moeten oefenen – voor een groen-geile burgahmeistah.

 

Tweet Arjen Kapteijns

tweet Arjen Kapteijns