ArchiefFossiele hoofdkantoren

Den Haag blijft hoofdkantoren fossiele industrie werven

the worlds addiction to oil

“Wij zijn niet van plan om te stoppen met olie- en gasbedrijven naar Den Haag te halen.” Het antwoord van wethouder Karsten Klein (CDA) in een debat over economie en werkgelegenheid op 14 december was kort en duidelijk. Wij vragen ons af: welk deel van het verdrag van Parijs heeft Den Haag niet begrepen?

Den Haag voert bewust beleid om de olie- en gassector in de stad uit te breiden. Zo heeft dit voorjaar het Chinese Jereh Group haar Europese hoofdkantoor in Den Haag gevestigd. De Jereh Group is een toeleverancier voor de olie- en gasindustrie, gespecialiseerd in schaliegas.

Jereh Group heeft Den Haag niet gevonden, nee, Den Haag heeft Jereh Group gevonden. Een speciaal team van West Holland Investment Agency (WHIA) is samen met wethouder Klein naar China gereisd om het fossiele bedrijf over te halen om naar Den Haag te komen. Het bedrijf werd gelokt met de aanwezigheid van Shell, Total, Q8, Aramco en ons ‘gunstige belastingklimaat’.

Belang verdere groei oliesector

Dit najaar ontdekten wij een brief van Karsten Klein (mei 2016) op de website van de gemeente waarin hij schreef:

“Met Jereh-Group, toeleverancier van de olie en gas-sector, die zich inmiddels heeft gevestigd in Den Haag is een overeenkomst getekend waarmee het belang van verdere groei van de olie en gas-sector in Den Haag wordt onderstreept.”

Wij waren stomverbaasd. Belang van verdere groei van de olie- en gassector? Het is 2016! Hoe rijmt Den Haag dit beleid met het Verdrag van Parijs, waarin 195 landen hebben afgesproken om alles op alles te zetten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad? Dit was reden voor de Haagse Stadspartij, GroenLinks en de Partij voor de Dieren om kritische vragen te stellen in het debat.

Geen banen, maar werklozen

Heeft de gemeente het nieuws gemist dat het over en uit is met olie en gas? Weet de wethouder dat FNV al plannen maakt om werknemers in de fossiele sector om te scholen? Heeft Den Haag gehoord dat grote investeerders zich massaal terugtrekken uit de fossiele industrie? Omdat niemand z’n geld graag zet op een doodlopende weg? Met dit beleid creëert Den Haag geen banen, maar uitkeringen. Waarom stelt de wethouder de stad bloot aan dat risico?

Verkeerde carrièrepad

Den Haag haalt niet alleen een uitstervende sector naar de stad, maar brengt ook jongeren op het verkeerde carrièrepad. De gemeente stimuleert – samen met Shell – studenten aan de Haagse Hogeschool om een loopbaan te kiezen in de offshore olie- en gassector. Die studenten solliciteren na hun afstuderen naar een ww.

Stoppen met fossiel

Ja, Den Haag zet óók in op duurzaamheid. Het haalt óók een windmolenbedrijf naar de stad. Maar dat is niet genoeg. Het is lang niet genoeg om óók een paar groene banen te creëren. Als je de opwarming van de aarde wilt stoppen voordat het – ook voor ons – levensgevaarlijk wordt, moet je vooral snel stoppen met kolen, olie en gas. Dat is waar het om draait. Dat is de opgave van de transitie. Stoppen met fossiel. Daarom staan wij niet te juichen bij het nieuws dat Shell een windmolenpark financiert. Want een dag later meldt Shell doodleuk dat het een olieveld in Malikai gaat exploiteren. Zolang Shell blijft pompen, zijn alle groene gebaren alleen voor de bühne. Zolang Shell blijft pompen, gaat de opwarming gewoon door.

Zwabberend overheidsbeleid

De gemeente toont zich precies de zwabberaar waar bedrijven zo veel last van hebben in de energietransitie. Wat wíl de gemeente nou? Gelooft de gemeente wel in haar eigen doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn? Met dit economisch beleid houdt Den Haag de gevaarlijke illusie in stand dat we nog eeuwig door kunnen op een fossiele weg.

Verantwoordelijkheid​

Beseft Den Haag dat ze met dit beleid meehelpt om klimaatontwrichting het laatste zetje te geven? Als de temperatuur verder stijgt dan 2 graden, versterkt de opwarming zichzelf en hebben mensen er geen controle meer over. Weet Den Haag dat? En beseft de stad haar verantwoordelijkheid in de oplossing voor het klimaatprobleem?

Eerder sprak Femke in over het beleid van Den Haag om de gas- en oliesector naar de stad te halen:

Ik raad u aan om de nieuwe documentaire van Leonardo DiCaprio te bekijken. Before the Flood. Leonardo brengt pijnlijk in beeld hoe groot de klimaatschade al is, en wat ons te wachten staat.

Nadat u die film heeft gezien, weet ik zeker dat u een paar dingen anders doet. Zo weet ik zeker dat u zou stoppen met beleid voor – ik citeer – “verdere groei van de olie en gas-sector in Den Haag”.

Is het niet slimmer om banen te creëren in schone energie en duurzame warmte, het isoleren van woningen en bedrijven, en het co2-neutraal maken van al uw gemeentelijke panden? Dat zijn tenminste banen die ook over 5 jaar nog bestaan.

Verdere groei van de olie- en gassector. Ja, dat is hoe het vroeger ging. Maar ik hoop dat u begrijpt dat klimaatontwrichting een noodsituatie is. En in noodsituaties geldt business-as-usual niet meer. Dan doe je dingen anders dan normaal.

(…)

Voorzitter, wie in 2016 op een beslissende positie zit, heeft een grotere verantwoordelijkheid dan ooit te voren. Met bijna al uw beslissingen, groot of klein, op elk beleidsterrein, kunt u bijdragen aan het klimaatprobleem. Of aan de oplossing.

Fragment uit ‘Waar is urgentie in klimaatbegroting?’