ArchiefGeneration Discover

Wethouder was bang dat Generation Discover naar Rotterdam zou gaan

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66)

Als Shell voor Generation Discover geen subsidie van gemeente Den Haag had gekregen, was het festival waarschijnlijk naar Rotterdam uitgeweken.

Dat was min of meer de verklaring van wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) voor de subsidie van een ton aan Shell.

We zeggen ‘min of meer’, want erg duidelijk was de wethouder niet in haar antwoorden tijdens het debat,om het voorzichtig te zeggen. Ze leek overvallen door de felle kritiek op de subsidie. Wilde geen uitspraken doen over Shells bijdrage aan klimaatverandering. Ging totaal voorbij aan kindermarketing (ondanks over onze inspraak daarover). Gaf wel toe dat de financiële noodzaak voor de subsidie ontbrak. Maar toch verdedigde ze de subsidie tot op het bot.

De wethouder komt na maart in de Tweede Kamer voor D66. Good for Shell. Weer een vriendje erbij op een sleutelpositie.

Wij zijn nog niet klaar met dit verhaal. We hebben veel vragen, oa:

  • De wethouder zei: “We moeten niet net doen alsof dit nieuw en ongebruikelijk is. In Rotterdam gebeurt dit al 3 jaar.” Onze vraag: wat heeft gemeente Rotterdam al die jaren aan Shell betaald voor het hosten van de Eco-Marathon? En waarom? Was Rotterdam bang dat het festival anders naar Den Haag zou gaan?

  • Shell heeft Generation Discover 2017 al aangekondigd. Heeft de gemeente de subsidieaanvraag al behandeld?

  • Een van de argumenten waarmee de wethouder de subsidie verdedigde was: financiële betrokkenheid van de gemeente geeft de gelegenheid om mee te kijken: gaat het allemaal goed. Onze vraag: heeft de gemeente meegekeken? En, hoe zag kindermarketing eruit?

  • Begrijpt de wethouder dan echt echt echt niet wat voor een boodschap ze afgeeft aan de samenleving door deze subsidie aan Shell te verdedigen?

Wordt vervolgd!

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66)
Wethouder Ingrid van Engelshoven (r) en haar bestuursadviseur toen Marielle Vavier (GroenLinks) doorvroeg op Rotterdam