ArchiefBewegingsopbouw

Diner met doel: blog Martijn

Donderdag 17 november organiseerde Den Haag Fossielvrij het “diner met doel”, in samenwerking met “The Kitchen”. Voor het diner waren de organisaties uitgenodigd die mee hadden gedaan aan de Haagse Fietsparade voor het Klimaat. De avond was, naast een lekker diner, een brainstorm over de doelen die we samen kunnen nastreven. Martijn Schackmann schreef een blog naar aanleiding de avond. De foto’s zijn gemaakt door Schobsi, van The Kitchen.

Den Haag Fossielvrij gelooft dat we met méér samen sterker staan en nodigde zo voor de Haagse Fietsparade voor het Klimaat, die samen met Den Haag Cycling werd georganiseerd, heel veel groene en vredesorganisaties uit. Maar liefst veertig fietsten er mee (en in totaal bijna 200 fietsers).

Voorafgaand aan de fietsparade was er een bijeenkomst waaraan veel van de organisaties deelnamen. Toen werd gezegd dat we na de parade verder samen moesten werken. “The Kitchen” bood aan eens bij één van hun diners te komen vergaderen.

En donderdag 17 november was het zover: het diner met doel, op Witte de Withstraat 121. Er was gekookt door The Kitchen en door Liselotte, van Lekker Nassûh.

Wieneke, van Den Haag Fossielvrij, had een agenda voor de avond gemaakt. We begonnen met eten. Het was heel lekker en avontuurlijk met lokale ingrediënten, zoals boerenkool. Hoewel we bijeen waren met lokale initiatieven, was een gesprekonderwerp aan mijn tafel Nieuw-Zeeland, waar Marijke (Fossielvrij Den Haag) vrienden heeft wonen, Wieneke geweest is toen ze in Australië woonde en Jeroen (Adem Graag in Den Haag) een half jaar woonde (toen hij op zijn vijfde weer terugkwam in Nederland, sprak hij geen Nederlands meer).

Na het eten en afwassen (volgens een systeem van ieders eigen bijdrage: zelf je bordje doen) werden we ingedeeld in drie groepjes, willekeurig samengesteld middels de kleur van ieders naambordje. We moesten ideeën gaan genereren, en op een groot vel papier schrijven, voor wat we met de samenwerkende organisaties willen gaan doen: welke acties te voeren of welke doelen na te streven.

In mijn groepje bracht ik het idee in van gezamenlijk een verkiezingsprogramma schrijven, dat we kunnen gebruiken bij lobbyen bij de politieke partijen in Den Haag. Jeroen vulde aan dat je daarbij ervoor kunt kiezen dit programma anders op te stellen voor de verschillende partijen, zo kun je bijvoorbeeld voor de VVD benadrukken dat groene maatregelen de economie kunnen stimuleren. Minke, van Den Haag Fossielvrij én The Kitchen, bracht een idee in dat ik graag op schreef als ‘De bananenactie’, bedoeld om consumenten beter bewust te maken van de herkomst van hun voedsel. Al onze ideeën waren tot dan constructief, dat wilde ik weer compenseren met een actie die Maurits, van Wandelen met Maup, doopte met de naam “Shell to Hell”. En die actie compenseerde ik vervolgens weer met een actie “Beyond Shell: hoe dan wel?”. Toi, van de actiegroep Behoud Scheveningse bosjes, Waterpartij en Westbroekpark, bracht het idee in van de “compacte stad”.

Nadat alle groepjes hun vel papier vol hadden geschreven mochten we de ideeën gaan presenteren. En daarna mocht iedereen tot drie stickertjes plakken bij het idee dat haar of hem het beste leek.

Zelf twijfelde ik of ik een stickertje moest geven aan het idee om gemeenteinstanties alleen nog vegetarisch eten te laten serveren, omdat ik me afvroeg hoe we daaraan met zoveel mogelijk organisaties aan kunnen samenwerken. Uiteindelijk stemde ik er toch voor, omdat ik het zo sympathiek vond.

Nadat iedereen zijn stickertjes had geplakt, viel me onder andere op dat het “Apollo Project: Den Haag Klimaatneutraal in 2025” veel stemmen had gekregen. Verder was ik verrast door veel stemmen voor “Beyond Shell: hoe dan wel”, omdat ik dat maar als afterthought had opgeschreven. Maar: het was die avond misschien een afterthought voor me, het is wél de essentie van de transitiebeweging (en ik had er eerder over nagedacht, in deze blog).

Terugkijkend vond ik het een smakelijke, gezellige en vruchtvolle avond. Ik kijk uit naar het vervolg dat we met Den Haag Fossielvrij en alle organisaties aan de sessie gaan geven. Iedereen bedankt!

Aan de hand van dit diner hebben we besloten in ieder geval verder te gaan met het doel “Den Haag Klimaatneutraal in 2025”.

Aan het hoofd van de tafel: Minke. Rechts: Schobsi. Beide van The Kitchen.
Rond de tafel, van links, met de klok mee: Toi,Sytske en Maurits (van Wandelen met Maup), Lennart, Anne (ban Den Haag Fossielvrij)
Rond de tafel, linksonder beginnend: Femke, Geraldine, Marijke en Wieneke (van DHFV), Arne, Jeroen (van Adem Graag in Den Haag).
Abdu (van The Kitchen)
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider