ArchiefGeneration Discover

Subsidie aan Shell is stempel van goedkeuring

Spreektekst:

Stel, een fabrikant van zware shag organiseert een festival voor kinderen over gezondheid. De gemeente is blij met het festival op het Malieveld. Natuurlijk krijgt het een vergunning. En niet alleen dat. De burgemeester opent het festival met de woorden: tabak en Den Haag horen bij elkaar. De tabaksfabrikant krijgt een ton subsidie voor lespakketten over gezond leven. Dat roken ongezond is, komt niet in het lespakket. Het gaat immers over gezondheid. Niet over ongezondheid.

Mooi geregeld, denkt de gemeente. We bereiken zo 10.000 kinderen met informatie over gezond leven. Maar kinderen zien het logo van de gemeente naast dat van het zware shag. En ze denken onbewust: als de overheid met ze samenwerkt, zit het wel goed. Dan valt het vast mee met de schade van roken.

Een gesubsidieerd kinderfestival van een sigarettenmerk over gezondheid zou in deze tijd ondenkbaar zijn. Maar wat is het verschil met de gemeentelijke steun aan Generation Discover, het kinderfestival van Shell over schone energie? In 2017 wordt het festival nóg groter opgezet.

Ik hoorde over een kind dat enthousiast thuis kwam na een middagje Generation Discover: “Mam, Shell is echt goed bezig!”

Heel Nederland wil dat graag geloven. Ik zou het ook willen geloven. Maar Shell is niet goed bezig.

Als een slager 1% van zijn omzet verdient met brood, is het dan een bakker? Als je een druppel groene verf mengt in een beker met zwarte verf, is die verf daarna groen?

Shell zégt dat het achter het klimaatakkoord van Parijs staat, maar investeert dit jaar 25 miljard dollar in olie en gas. Dat is regelrecht in strijd met Parijs. En windenergie dan, zult u zich afvragen. Shell bouwt toch een groot park in de Noordzee? Nou, het lijkt erop dat het bij dat ene windpark blijft. In de kwartaalcijfers van vorige week, repte Shell met geen woord over schone energie. Ook opvallend: de divisie Integrated Gas & New Energies heet in de kwartaalcijfers weer gewoon Integrated Gas.

Als Shell zelf met zo’n fossiel statement komt, zou je denken dat hun groene imago als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar nee. In de publieke opinie heerst een hardnekkig idee dat Shell goed op weg is met schone energie. Dat komt onder andere door de steun die de multinational krijgt van gerespecteerde organisaties zoals gemeente Den Haag. Subsidie is een stempel van goedkeuring. Een officiele opening door een wethouder of burgemeester is een stempel van goedkeuring. En die stempel stelt mensen gerust. Die zegt olie = ok. Gas = ok. En klimaatverandering = niet zo belangrijk.

Zonder het te beseffen, en met de beste bedoelingen, heeft de gemeente het groene masker van Shell geloofwaardiger gemaakt.

En de gemeente heeft zichzelf ongeloofwaardiger gemaakt. Want hoe verklaart de gemeente aan haar inwoners dat zij van het gas afmoeten, terwijl de gemeente subsidie geeft aan een van de grootste gasproducenten ter wereld?

Een ander voorbeeld van een stempel van goedkeuring uit Den Haag, nu eens niet over Shell.

Aramco is by far de grootste olieproducent ter wereld. Olie veroorzaakt luchtvervuiling en kinderen en sporters zijn extra kwetsbaar voor luchtvervuiling. En dus organiseert Aramco een sportwedstrijd om geld op te halen voor kinderen met luchtwegproblemen. Hoe komen ze daarmee weg, vraag je je af. Nou, dankzij een hoogwaardigheidsbekleder van de gemeente. Onze burgemeester gaf afgelopen zondag het startschot van de Aramco Beachrun.

De boodschap die achterblijft in Den Haag? Olie = ok. Gas = ok. Luchtvervuiling en klimaatverandering = niet zo belangrijk.

Maar het kan anders. De gemeente verbrak eind jaren 80 de banden met Shell. Dat was tijdens de Apartheid. Shell dreigde toen dat de boycot “ernstige consequenties” zou hebben voor de relatie tussen de gemeente en de olie- en gasbranche in Den Haag. Het woord ‘werkgelegenheid’ viel. De gemeente hield voet bij stuk en boycotte alle bedrijven die zaken deden met Zuid-Afrika. Zo heeft Den Haag een bijdrage geleverd aan een einde van de apartheid. Daar mag u nog steeds trots op zijn.

Nu kan de gemeente een bijdrage leveren aan het stoppen van klimaatverandering. Een van de makkelijkste stappen is: de stempel van goedkeuring in de zak houden. Dat is een belangrijke stap op weg naar een fossielvrij Den Haag, naar een veilige wereld vol vrede en recht.

Bedankt!