Generation DiscoverNieuwsShell

Op de koffie bij Shell…

Hoe zinvol is een gesprek met Shell over klimaatverandering en kinderfestival Generation Discover? Egbert van Fossielvrij NL en Femke hadden een koffie-afspraak staan bij Marjan van Loon. Op het hoofdkantoor van Shell. In de voorbereiding voor het gesprek kwamen we tot de conclusie dat we heel veel te zeggen hadden. Maar niet tegen Shell. Iets met dovemansoren. En 30 jaar stilstand.

Beste Claire,

Wij hebben besloten om af te zien van het gesprek met Marjan van Loon.

We hebben er namelijk geen woorden voor dat Shell met het Generation Discover Festival kinderen gebruikt om zich groen voor te doen.

We hebben er geen woorden voor dat Shell kinderen uitdaagt om wereldproblemen op te lossen, terwijl het zelf onverminderd doorgaat met het veroorzaken en verergeren van die problemen.

We hebben er geen woorden voor dat Shell kinderen leert dat we nog heel lang fossiele brandstoffen nodig hebben. Dat het gevaarlijke methaan (aardgas) een oplossing zou zijn voor het klimaatprobleem.

We hebben er geen woorden voor dat Shell elke verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem van zich afschuift door zich te verschuilen achter ‘er is nou eenmaal vraag naar olie en gas’, terwijl Shell via (kinder)marketing, public engagement en lobby vol inzet om het draagvlak voor het gebruik van fossiele brandstof te behouden.

We hebben er geen woorden voor dat Shell de samenleving wil overtuigen dat wat het beste is voor Shell (zo veel mogelijk olie en gas verkopen), ook het beste is voor de samenleving.

Zonder woorden is een gesprek niet zinvol.

Wij geloven niet dat wij Shell kunnen veranderen. Wij geloven niet dat Shell zichzelf kan veranderen. Wij geloven wél dat de opwarming van de aarde te stoppen is. En daarvoor hebben we Shell nodig. Maar op een andere manier dan Shell denkt.

Shell moet stoppen met ons zand in de ogen te strooien. Shell moet eerlijk zijn over de schade die het veroorzaakt met olie én gas. Shell moet eerlijk zijn over de haast die we hebben met deze transitie. Shell moet eerlijk zijn dat gas géén klimaatoplossing is. Alleen dan durven politici vol in te zetten op duurzaam. Alleen dan zal de vraag naar fossiel snel afnemen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de meeste mensen gedreven worden door de wens om goed te doen. Om het beste te doen. Voor hun gezin, voor hun manager, voor hun werkgever. Maar wat die werkgever doet, is niet perse het beste voor het leven op aarde.

Shell weet al veel langer dan wij wat klimaatverandering is. Shell weet al zeker drie decennia hoe de ergste schade voorkomen had kunnen worden. Shell heeft niets met die kennis gedaan. In tegendeel, Shell gaat ook nu nog door met het verergeren van het klimaatprobleem.

In een gesprek met vertegenwoordigers van Shell, zou onze boodschap aan dovemansoren zijn gericht. Daarom laten we onze stem rond het Generation Discover Festival op een andere manier horen.

We wensen jullie veel wijsheid toe,

Egbert (Fossielvrij NL) en Femke (Den Haag Fossielvrij)