ArchiefHaags Klimaatpact 2030

Tien pleinen in Den Haag vernoemd naar Klimaathelden

Tien pleinen in Den Haag krijgen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen tijdelijk een nieuwe naam. De pleinen worden vernoemd naar klimaathelden binnen het gemeentebestuur van Den Haag. Met dit initiatief willen burgers en ondernemers hun waardering tonen voor de raadsleden van linkse en rechtse partijen, die samen het Haags Klimaatpact schreven. “Ondanks ideologische verschillen hebben ze een ambitieus plan voor het klimaat geschreven. Daarmee tonen ze het leiderschap en de samenwerking die is nodig om het klimaatprobleem op te lossen,” aldus burgerbeweging Den Haag Fossielvrij.

De nieuwe namen van de tien pleinen worden op zaterdag 10 maart om 16 uur symbolisch onthuld op het Spuiplein in het bijzijn van de (kandidaats)raadsleden die een ‘eigen klimaatplein’ krijgen. Het Spuiplein wordt vernoemd naar ‘de eerste wethouder Duurzaamheid en Transitie’ van Nederland. 
De klimaatwethouder is een van de belangrijkste punten uit het Haags Klimaatpact. “Wie de wethouder wordt, is natuurlijk nog niet bekend”, aldus Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij. “Het belangrijkste is dát zo’n wethouder er komt, dat deze voldoende budget krijgt en beide handen vrij heeft voor de enorme opgave die de transitie is.”

Heel de stad

Het Haags Klimaatpact omvat maatregelen om Den Haag in 2030 klimaatneutraal te maken. De negen pleinen worden vernoemd naar de raadsleden die meeschreven aan het pact. De pleinen liggen verspreid door alle stadsdelen van Den Haag. Daarmee benadrukt Den Haag Fossielvrij dat de hele stad meegaat in de transitie naar een klimaatneutrale stad, en dat iedereen nodig is om Den Haag onafhankelijk te maken van kolen, olie en gas.

Peiling: 71% raad steunt Haags Klimaatpact

Het pact is geschreven door raadsleden van de VVD, CDA, SGP/CU, D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij. Inmiddels hebben ook de SP en nieuwkomers Haagse Toekomst, NIDA en Dynamo Den Haag zich aangesloten. In de peilingen zijn de partijen achter het pact goed voor bijna driekwart van de zetels.

Brede steun uit de stad

Ook een groeiend aantal bedrijven, belangenorganisaties (al meer dan 60) en burgers (al meer dan 90) lieten op www.haagsklimaatpact.nl een persoonlijke boodschap achter om het Haags Klimaatpact te ondersteunen. De horeca-ondernemers van De Grote Markt, International School of The Hague en de bewoners van Het Oude Centrum zijn voorbeelden van organisaties die zich al achter het pact hebben geschaard.

Praktisch
Waar: Spuiplein

Wanneer: zaterdag 10 maart – 16.00 – 17.00 uur

Aanwezig: genodigden (het is een groot event, vanwege verbouwing Spuiplein)

Programma:
–  Onthulling nieuwe naam van het Spuiplein
–  Fotomoment en overhandiging straatnaambordjes aan raadsleden
–  Raadsleden aan het woord
–  Lied
–  Slot