ArchiefHaags Klimaatpact 2030

Verkiezingsuitslag vraagt om Klimaatpact​

Na de verkiezingsuitslag heeft Den Haag het Haags Klimaatpact harder nodig dan ooit. Daarom roepen we iedereen op, steun het Haags Klimaatpact!

Wat betekent de uitslag van de Haagse gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk voor het klimaat? Het goede nieuws is dat de steun voor het Haags Klimaatpact is gegroeid. In de huidige raad telt het pact 30 zetels. In de nieuwe raad zijn dat er nu 34.

Het Haags Klimaatpact is een plan van inmiddels 11 partijen – van links tot rechts – om Den Haag al in 2030 klimaatneutraal te maken. De winst voor het pact komt onder andere door NIDA en 50Plus, beide nieuw in de Haagse raad. Beide hebben zelf het initiatief genomen om zich aan te melden. Dat toont dat ze er echt voor willen gaan. Ook Partij voor de Eenheid heeft zich uitgesproken voor het pact.

Maar we zijn er nog niet. Groep de Mos, de grote winnaar, heeft het pact niet ondertekend. We verwachten dat de partij geen andere keuze heeft, dan zich ook snel achter het pact te scharen. Het klimaat gaat immers ook zijn achterban aan. Den Haag is een stad die kwetsbaar is voor zeespiegelstijging en extreem weer. Zo kan het zomers 13 graden warmer worden dan op andere plekken. En lopen tunnels en kelders over bij extreem weer. De jongerenvereniging,  Jong de Mos staat, wel achter het Haags Klimaatpact.

Den Haag Fossielvrij roept alle Hagenaars op het pact te steunen: burgers, bedrijven, organisaties én de politieke partijen die het pact nog niet hebben ondertekend. Behalve Groep de Mos zijn dat Islam Democraten en PVV.

Steun uitspreken doe je hier.

Luister het radiointerview met Femke

Kijk het enthousiasme voor het pact onder raadsleden en andere ondersteuners terug in deze playlist van interviewtjes bij de kick-off van onze klimaatheldenpleinenactie: