Haags Klimaatpact 2030NieuwsSnelle en eerlijke transitie

Jongeren in de Raad: zorg voor onze toekomst

Maja Brouwer (17) smeekt de raadsleden om voor haar toekomst te zorgen

In de allereerste Haagse gemeenteraadsvergadering van seizoen 2018 – 2022 was er flink veel aandacht voor het onderwerp Haags Klimaatpact. Alle raadsleden kregen een goodiebag en 7 jongeren spraken in. Georganiseerd door Den Haag Fossielvrij!

Goodiebag Haags Klimaatpact

Alle raadsleden kregen een goodiebag waarin tal van leuke dingen zaten, o.a. van enkele supporters van het Haags Klimaatpact. Een voucher voor een gratis lunch bij de Zwarte Ruijter (Grote Markt, Den Haag) , wat groente van UrbanFarmers Netherlands, kopjes van Madal Bal, mooie en prachtige tekeningen, waarop ook klimaatwensen, van kinderen van de basisschool HSV Willemspark en overheerlijke koek, gebakken door Liesbeth Sixma.

Jonge sprekers

Er waren schitterende sprekers die aandacht vroegen voor het probleem klimaatverandering. Van jong tot oud. Twee vloggers (12 en 13 jaar) van YT-kanaal ‘Dat kan anders’ wezen de raadsleden erop dat zij zoveel meer invloed hebben om dingen te veranderen dan zij. De 14-jarigen en Maja en Charlie van Earth Guardians The Hague zeiden dat zij weliswaar geen stemrecht hebben, maar wel een stem. Charlie zei: “Ik zou me zorgen maken als een 16-jarig meisje wakker ligt van het klimaat.”

Op haar knieën

Maja ging midden in de zaal – bij de woorden Vrede en Recht – op haar knieën en smeekte de raad om het pact met alle kracht uit te voeren.  “Elke keuze die jullie maken, is van belang voor onze toekomst.” Drie leerlingen van veertien jaar vertelden dat ze hun school klimaatneutraal gaan maken om aan het Haags Klimaatpact te voldoen. “We vragen jullie onze toekomst te beschermen.”

Stille oceaan

Erik Dries van Grootouders voor het Klimaat sprak in namens zijn kleindochter van twee. Hij hoopte dat later zou blijken dat 2018 een keerpunt zou zijn geweest. Dat er toen écht werk gemaakt werd van het klimaat. Ook kwam Raki Ap van Free West Papua Campaign (Nederland) aandacht vragen voor de eilanden die worden bedreigd door de snelle stijging van de zee. Sommige zijn helaas niet meer te redden.

Sing for the climate

Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij sloot af met een mooie toespraak en gaf de aanzet tot het zingen van het internationale klimaatlied dat volledig ten gehore werd gebracht door de mensen op de publieke tribune, alle 6 coupletten. Het siert onze burgemeester Pauline Krikke dat ze deze actie niet onderbrak.

Wij zijn tevreden!

(verslag: Dick van der Toorn, designer van het mooie logo, flyer en poster van het Haags Klimaatpact!)

Playlist met insprekers, interviewtjes en een exclusieve ‘behind-the-scenes’ van Den Haag Fossielvrij en de bloggertjes van Dat Kan Anders:

Onze actie in de media

 

Foto bovenaan: Maja Brouwer (17) smeekt de raadsleden om voor haar toekomst te zorgen

Meer foto’s: Flickr Den Haag Fossielvrij