ArchiefEnecoHaags Klimaatpact 2030

Ál het geld van de verkoop van Eneco nu al naar energietransitie

PERSBERICHT | Den Haag, 4 juni – Gemeente Den Haag moet 100% van de opbrengst van de verkoop van Eneco gebruiken voor de energietransitie, vindt Den Haag Fossielvrij. Nu al, nog voor Eneco verkocht is. “Met het doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn, legt Den Haag de lat een stuk hoger,” zegt woordvoerder Femke Sleegers. “Dat betekent dat het klimaatbeleid de komende vier jaar een flinke versnelling moet krijgen.”

In het concept-coalitieakkoord van Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks staat dat slechts 30% van het Eneco-geld voor de energietransitie is bestemd. “Den Haag moet snel grote slagen maken om haar ambities waar te maken en dat betekent dat 100% van het Eneco-geld naar de energietransitie moet,” aldus Sleegers. “We hadden liever gezien dat de gemeente Eneco niet verkocht, maar als dat toch gebeurt moet de gemeente niet wachten met maatregelen tot het geld van Eneco binnen is. De verkoop kan immers nog jaren duren. We hebben het geld nu al nodig om 2030 te halen. Mensen willen aan de slag.”

Den Haag Fossielvrij is verheugd met de aanscherping van het klimaatbeleid van het nieuwe college. “Meerdere punten uit Haags Klimaatpact zijn opgenomen in het coalitieakkoord. Het is een belangrijke stap dat Den Haag in 2030 klimaatneutraal wil zijn. De stad mag trots zijn op dit beleid. Het past bij de urgentie van klimaatverandering en het past bij de stad van Vrede en Recht.” De burgerbeweging zal scherp kijken of de gemeente de regie pakt en heldere tussendoelen stelt.

De burgerbeweging maakt zich wel zorgen over de paragraaf over warmte. “Er is nog steeds een kansje dat de gemeente niet kiest voor de eigen, groene warmte, maar zich laat verleiden tot dure – en niet duurzame – afvalwarmte van de petrochemische industrie uit Rotterdam.”

Den Haag Fossielvrij is een groot voorstander van het Haags Klimaatpact, dat is ondertekend door 13 van de 15 partijen in de raad en daarmee steun heeft van 78% van de raad. Ook in de stad is veel steun voor ambitieus klimaatbeleid. 266 organisaties, uiteenlopend van ADO Den Haag, het Gemeentemuseum, de Grote Markt tot MonkeyTown, steunen de ambities uit het Haags Klimaatpact.