ArchiefGeneration Discover

Den Haag trekt zich terug als partner van Generation Discover van Shell

Den Haag – 17 juli 2018 Gemeente Den Haag geeft Shell geen subsidie meer voor festival Generation Discover. Ook zal de gemeente het festival niet meer openen of op een andere manier steun verlenen. Het besluit van het college is een breuk in de relatie tussen de oliemultinational Shell en z’n thuisstad Den Haag. Den Haag Fossielvrij is trots op dit resultaat.

“Het laat zien dat de maatschappelijke steun van Shell afbrokkelt en dat burgers daar een belangrijke rol in kunnen spelen.”

Burgerbeweging Den Haag Fossielvrij heeft hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en is blij met de beslissing. “Het is een grote klap voor Shell dat juist Den Haag, de stad waar het internationale hoofdkantoor van Shell is gevestigd, zich terugtrekt als partner van Generation Discover”, zegt Femke Sleegers (woordvoerder van Den Haag Fossielvrij). “De Stad van Vrede en Recht laat zich gelukkig niet langer gebruiken voor de greenwashing en kindermarketing van Shell.”

Trendbreuk

Het besluit van het college om de subsidie niet te verlenen is een trendbreuk. In eerdere debatten over het festival Generation Discover verdedigde de wethouder de Haagse subsidie van € 100.000 aan Shell. Het college had de subsidie voor 2018 zelfs al toegezegd. In de eerdere edities van Generation Discover (2016 en 2017) kon Shell rekenen op een subsidie van € 100.000. De gemeente zal het festival dit jaar ook  niet openen. In 2016 sprak oud-burgemeester Jozias van Aartsen de woorden ‘Shell en Den Haag horen bij elkaar’ toen hij Generation Discover opende. In het jaar erna verrichtte wethouder Bruines de opening.

Relatie Den Haag en Shell

De relatie tussen Shell en de gemeente Den Haag is voor en achter de schermen altijd innig geweest. Shell kreeg al een keer eerder ‘nee’ te horen van de gemeente, dat was in 1989 tijdens de anti-apartheidsboycot. In reactie daarop waarschuwde een ‘woedende’ Shell de gemeente Den Haag om ‘niet een al te stringent anti-apartheidsbeleid te voeren’.

Fossielvrije samenleving

Sleegers: “Het besluit van gemeente Den Haag om Generation Discover niet langer te steunen, is een belangrijke stap op weg naar een fossielvrije samenleving. Het is precies wat onze wereldwijde fossielvrijbeweging wil bereiken: burgers die hun gemeente, universiteit of pensioenfonds overtuigen om hun banden te verbreken met de fossiele industrie. We zijn trots dat we daaraan hebben bijgedragen.”

—–

5 redenen waarom Generation Discover fout is

1. Voor Shell is Generation Discover een geraffineerde marketingtool.

Met een leuk, toekomstgericht festival over groene energie probeert Shell draagvlak te verwerven om zo lang mogelijk geaccepteerd te blijven als olie- en gasbedrijf. Niet alleen bij politici en de maatschappij nu, maar ook al bij kinderen (de werknemers, politici en klanten van de toekomst, aldus Shell). Shell heeft kinderen heel hard nodig om ook in 2050 nog olie en gas uit de grond te halen.

2. Shell verspreidt misinformatie onder kinderen.

Op Generation Discover leert Shell kinderen dat in 2050 de wereldenergievoorziening nog bestaat uit 70% kolen, olie en gas. Daarmee ondermijnt Shell het klimaat-akkoord van Parijs én de toekomst van de kinderen.Via de kinderen beïnvloedt Shell ook ouders en leerkrachten.

3. Shell heeft met Generation Discover een belangrijke Europese lobby-prijs gewonnen.

Shell heeft het festival zelf ingediend voor de categorie ‘public affairs’. Dat geeft al aan dat het festival om meer gaat dan ‘kinderen interesseren voor technologie’, zoals Shell beweert.

4. Shell staat bijna permanent in de top 5 rijkste bedrijven ter wereld.

Het is te gek voor woorden om aan zo’n rijk bedrijf belastinggeld weg te geven. Shell heeft de subsidie 2x gekregen uit het onderwijsbudget van gemeente Den Haag.

5. Door te zeggen dat kinderen de oplossing bieden voor de problemen van vandaag, versterkt Shell het idee: och, die energietransitie heeft niet zo’n haast.

Hoe langzamer de transitie, hoe meer winst voor Shell. Shell heeft kapitalen gestoken in de overname van British Gas en investeert nog steeds in moeilijk (en dus dure) oliewinning. Pas als die investeringen met winst zijn terugverdiend, heeft Shell belang bij de transitie. Tegen die tijd is de aarde die onze kinderen erven 5 graden opgewarmd.