Archief

Protest tegen invloed Shell in stadhuis Den Haag

Den Haag, 1 september 2018 – Maandagochtend 8 uur protesteren verschillende organisaties tegen de invloed van Shell op gemeente Den Haag. Ze vragen ambtenaren om voor de hoofdingang van het stadhuis over een grote ‘oliebuis’ in de kleuren van Shell te klimmen.

De benoeming van Marjan van Loon tot het bestuur van The Hague Economic Board moet worden teruggedraaid. Dat eisen Den Haag Fossielvrij, DWARS Leiden-Haaglanden en andere politieke jongerenorganisaties. Vanuit de Economic Board zou de Shell-CEO gemeente Den Haag moeten adviseren over de lokale energietransitie van GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren.

“Een advies van Shell is nooit vrijblijvend en altijd in het eigen belang van Shell’, aldus Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij. “Kijk maar naar de afschaffing van de dividendbelasting. Shell is een fossiele multinational zonder plannen om dat te veranderen. Ondanks het snel groeiend aantal klimaatslachtoffers, gaat Shell stug door met het veroorzaken en verergeren van klimaatverandering. En uitgerekend Shell zou de stad van Vrede en Recht moeten adviseren over de energietransitie. Je vraagt de vos toch ook niet op de kippen te passen?”


The Hague Economic Board schrijft op z’n website ‘onafhankelijk’ te zijn en de gemeente ‘gevraagd en ongevraagd’ te adviseren. De organisatoren van het protest hebben vraagtekens bij die onafhankelijkheid na het lezen AD/Haagsche Courant waarin Henk Kool (voorzitter van The Hague Economic Board en ex-wethouder van de PvdA) zegt: ’We mogen god op onze blote knieën danken dat zo’n groot en zo’n mooi bedrijf als Shell zich wil inzetten voor onze stad.’”

Het protest is van 8 tot 9.30 uur voor de hoofdingang (Spui 70) van het stadhuis. Ambtenaren kunnen op de foto met een bord ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell’.

#ikwerknietvoorShell

Kom ook!