Archief

Geslaagde actie: “Stop invloed Shell op Haagse energietransitie”

#ikwerknietvoorShell

Den Haag, 1 september 2018 – Vanochtend tussen 8 en 9.30 uur protesteerden zo’n 50 mensen voor de hoofdingang van het Haagse stadhuis tegen de invloed van Shell op de lokale energietransitie. Ze vragen de gemeente Den Haag de subsidie aan The Hague Economic Board stop te zetten, zolang Shell er adviseur energietransitie is. De actie is georganiseerd door Den Haag Fossielvrij en Dwars Leiden-Haaglanden.

Vanuit de Economic Board zou Shell-CEO Marjan van Loon GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren gaan adviseren over de lokale energietransitie. Van Tongeren vertelde de organisatoren: “Ik praat met iedereen en sta open voor alle adviezen die de stad vooruit helpen. Ook die van Shell.” Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij gaat daar niet in mee: “Je vraagt de vos toch niet op de kippen te passen? Shell verdient geld met olie en gas. Die adviseren echt niet om daar zo snel mogelijk mee te stoppen. Ze zijn 98% bezig met het vermeerderen van broeikasgassen dus en 2% in het verminderen ervan. Den Haag moet zich niet laten lenen voor de greenwashing van Shell.”

Stein Smit (voorzitter Dwars Leiden-Haaglanden) bood de wethouder een ingelijste poster aan met de tekst ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell’. Smit: “Die is voor op uw werkkamer. Als u bezoek krijgt van Shell, hoeft u er alleen maar naar te wijzen.”

Den Haag Fossielvrij, Dwars, ROOD en Pink kondigden aan dat ze blijven protesteren tot de gemeente de benoeming terugdraait. Tot die dag voert Den Haag wat hen betreft een nieuw logo; het logo van Shell met daaronder de woorden ‘conflict en onrecht’.

Om de invloed van Shell op het stadhuis te symboliseren, legden de actievoerders vanochtend een grote opgeblazen ‘oliebuis’ in Shell-kleuren voor de hoofdingang van het stadhuis. Ambtenaren moesten er overheen klimmen en gingen op de foto met een bord ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell.”

#ikwerknietvoorShell

Bekijk alle foto’s hier.

Verslag met video van Omroep West.

Playlist met video van de actie en interviewtjes met deelnemers en politici.

Den Haag – Den Haag, 1 september 2018 – Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) groet een groep milieuactivisten in het stadhuis van Den Haag. – COPYRIGHT PIERRE CROM / Den Haag Fossielvrij Photo: Pierre Crom
Den Haag – Den Haag, 1 september 2018 – GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren (rechts)
Om de invloed van Shell op het stadhuis te symboliseren, legden de actievoerders vanochtend een grote opgeblazen ‘oliebuis’ in Shell-kleuren voor de hoofdingang van het stadhuis. Ambtenaren moesten er overheen klimmen en gingen op de foto met een bord ‘Ik werk voor Den Haag, niet voor Shell.” – COPYRIGHT PIERRE CROM / Den Haag Fossielvrij Photo: Pierre Crom
Den Haag – Den Haag, 1 september 2018 – Vanochtend tussen 8 en 9.30 uur protesteerden zo’n 50 mensen voor de hoofdingang van het Haagse stadhuis tegen de invloed van Shell op de lokale energietransitie. – COPYRIGHT PIERRE CROM / Den Haag Fossielvrij Photo: Pierre Crom

Foto’s: Pierre Crom