ArchiefHaags Klimaatpact 2030

Fluitconcert Klimaatakkoord #VervuilersvanTafel!

Ruim honderd bezorgde burgers, hebben Mark Rutte en Ed Nijpels uitgefloten tijdens de presentatie van het Klimaat en Energie Akkoord (KEA). We lieten horen geen vertrouwen te hebben in een akkoord waarover samen met de grote vervuilers onderhandeld wordt. Den Haag Fossielvrij was mede-organisator van het indrukwekkende fluitconcert. 

 

Foto’s Fossielvrij Fluitconcert Vervuilers van Tafel

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Video Fossielvrij Fluitconcert Vervuilers van Tafel

Kijk heel de livestream hier terug.

Het persbericht:

Honderd mensen fluiten Klimaatakkoord uit

Vrijdag 21 december 2018, Den Haag — Zojuist hebben ruim honderd mensen in Den Haag Mark Rutte en Ed Nijpels uitgefloten tijdens de presentatie van het Klimaat en Energie Akkoord. Ze hebben geen vertrouwen in een klimaatakkoord waarover samen met de grote vervuilers onderhandeld wordt.

Slap tussenakkoord

Vandaag presenteert Ed Nijpels het resultaat van ruim negen maanden onderhandelen over het Klimaat en Energie Akkoord aan het kabinet. In plaats van een akkoord met stevige afspraken om een CO2-besparing van 55% in 2030, en een eerlijke verdeling van de lusten en lasten te bewerkstelligen, ligt er nu een slap tussenakkoord. Gisteren besloot de milieu- en vakbeweging het akkoord niet te ondertekenen.

Na 3 jaar nog steeds geen plan

Vandaag riepen Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen mensen uit het hele land op om tijdens de persconferentie over het Klimaatakkoord de regering uit te fluiten en de vervuilers van tafel te fluiten. De organisaties vinden het onacceptabel dat de CO2-uitstoot blijft stijgen en er drie jaar na de klimaatonderhandelingen in Parijs nog steeds geen goed plan ligt om de CO2-uitstoot in te perken: “De gevolgen van de klimaatcrisis voltrekken zich nu al op grote schaal en worden met name gevoeld door de meest gemarginaliseerde en kwetsbare groepen, die het minst aan het probleem hebben bijgedragen. Onze beweging gaat uit van wat er echt moet gebeuren om onder 1.5C opwarming te blijven: het is hoog tijd dat we de fossiele industrie letterlijk bij de bron aanpakken, dus daar waar kolen, olie en gas de grond uit komen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat klimaatontwrichting ons de kop gaat kosten. Wij zullen in actie blijven komen, totdat de overheid hier echt werk van maakt.”

Snel uitfaseren

De aanwezigen bij de uitfluitactie van vandaag hebben geen vertrouwen in een akkoord zolang de fossiele industrie aan tafel zit. “Het is onacceptabel dat onze overheid de belangen van grote fossiele multinationals nog steeds boven die van ons burgers stelt,” zegt Liset Meddens van Fossielvrij NL. “We hebben geen tijd te verliezen en moeten fossiele brandstoffen snel uitfaseren zodat de uitstoot in 2020 serieus is gedaald. De overheid moet hierin sterk optreden en de leiding nemen om de klimaatdoelen van Parijs binnen bereik te houden.”