Archief

Raadsleden, laat je niet foppen door ‘groene’ fata morgana Shell

Zo’n 15 raadsleden van gemeente Den Haag zijn vanochtend verrast door Den Haag Fossielvrij bij een besloten werkbezoek aan het ‘duurzame’ project ‘EcoGenie’ van Shell. De mensen van Den Haag Fossielvrij droegen Virtual Reality-brillen en deelden flyers uit met de boodschap: ‘Zodra je over de drempel stapt van EcoGenie-huis, verlaat je de realiteit en waan je je in een wereld waarin Shell groener is dan gras.’

De raadsleden van commissie Leefomgeving waren door Shell uitgenodigd voor een besloten werkbezoek aan EcoGenie, een huis waarin Shell laat zien hoe duurzame maatregelen gecombineerd kunnen worden met aardgas. Shell gebruikt de presentatie over EcoGenie ook voor lobby in de Tweede Kamer en Brussel. 

Groene PR

In het programma van het werkbezoek staat expliciet dat de sprekers van Shell zich ‘beperken tot de klimaatagenda en de energietransitie’. Volgens Den Haag Fossielvrij illustreert dit precies het probleem met de groene PR van Shell. “Shell probeert de woordvoerders duurzaamheid te imponeren met duurzaamheid”, aldus woordvoerder Femke Sleegers. “Maar dit is slechts 1 a 2% van Shells business. De groene experimenten dienen om de 98 a 99% fossiele investeringen te verdoezelen. Shell heeft nog steeds een groeistrategie voor olie en gas. Dat betekent meer klimaatontwrichting en meer disruptie van ons leven.”

Oppompen

Shell CEO Ben van Beurden stelde zijn aandeelhouders onlangs nog ‘gerust’ dat Shell niet verandert in een schoon energiebedrijf: “Zelfs krantenkoppen [over schone energie] die kloppen, zijn misleidend”, sprak Van Beurden. “Mensen kunnen daardoor denken dat Shell slappe knieën heeft gekregen als het gaat over een toekomst in olie en gas. Als mensen dat denken, dan zitten ze fout.” Eerder liet Van Beurden al weten: “Ik pomp alles op, wat ik kan oppompen.”

Monopolie

Den Haag Fossielvrij is een burgerbeweging die gemeente Den Haag aanspoort om de banden te verbreken met de fossiele industrie. Gemeente Den Haag voert beleid om het hoofdkantoren van fossiele multinationals naar hun zin te maken en nieuwe hoofdkantoren van olie- en gasgiganten naar de stad te halen. De gemeente laat zich door Marjan van Loon (CEO van Shell Nederland) adviseren over duurzaamheid. Bovendien dreigt een warmtemonopolie als Shell Eneco koopt.

Onze flyer (klik voor vergroting)