Archief

Ook de opkomst van Baudet is een gevolg van klimaatverandering

Voorspelling: bij de Tweede Kamer-verkiezingen wordt Forum van Democratie nóg groter. De opkomst van extreem rechts past in een wereldwijde trend. Ook dat is – vrezen we – een van de verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering.

Of je nou gelooft in de menselijke oorzaak of niet, iedereen ziet dat de aarde opwarmt en dat mensen hun land verlaten om een veiliger heenkomen te zoeken. Iedereen voelt dat grondstoffen, water en voedsel en bebouwbaar land schaars worden. Steeds schaarser.

Het hangt in de lucht: dingen kunnen niet blijven zoals ze zijn.

Politieke partijen die het klimaat willen redden met duurzame innovatie, beloven ons dat het leven hetzelfde blijft, maar mooier en schoner. Maar aan hun antwoord op de klimaatcrisis hangt een behoorlijk prijskaartje. En dat is makkelijk scoren voor rechts-extremisten.

Politici als Trump en Baudet beloven ook dat alles hetzelfde blijft, sterker nog, ze beloven een terugkeer naar een periode waarin het leven nog overzichtelijk was. Naar een leven van voor de globalisering. Hun antwoord op de klimaatcrisis is: zo veel mogelijk grondstoffen en voedsel veiligstellen voor hun eigen groep, in hun eigen land.

Deze laatste oplossing spreekt veel mensen meer aan dan de consequenties van de klimaatrechtvaardige oplossing: eerlijk zullen we alles delen om binnen de grenzen van de aarde te blijven.

Hoe erger klimaatontwrichting om zich heen grijpt en hoe meer klimaatbeleid met bijbehorende kosten, hoe sterker de aantrekkingskracht van klimaatontkennende en racistische partijen.

Laten wij ervoor zorgen dat het omgekeerd werkt. Hoe meer klimaatontwrichting en Baudet om zich heen grijpen, hoe sterker wij worden door te vechten voor het klimaat en een samenleving waarin ieders leven, al het leven, evenveel waarde heeft.

 

Beeldcredit: Kristina Servant [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]