Archief

Shell verhoogt hoofdkantoor tegen zeespiegelstijging

PERSBERICHT – Uit geheime bouwtekeningen in handen van Den Haag Fossielvrij blijkt dat Shell z’n hoofdkantoor op de Carel van Bylandtlaan met vier meter wil verhogen vanwege de zeespiegelstijging.

—– Is dit een 1 april-grap? Of niet helemaal? Lees onder dit bericht verder —–

Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland, bevestigt het nieuws: “Shell is niet de oorzaak van het klimaatprobleem. Wij doen gewoon wat de maatschappij van ons vraagt. Op dit moment gebruiken mensen zoveel van onze olie- en gasproducten, dat we rekening houden met drie meter zeespiegelstijging. Daarom verhogen we nu alvast onze gebouwen.”

Burgemeester Krikke gaf onlangs in besloten kring het startschot voor de verbouwing om het hoofdkantoor ‘zeespiegel-proof’ te maken. Op de website van Shell is te zien hoe de burgemeester samen met Shell CEO Ben van Beurden een ’tijdscapsule’  in het Shell-gebouw metselt met een boodschap aan toekomstige generaties. Krikke: “Den Haag – moederstad van Shell en vele andere oliemultinationals – is als kuststad extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatontwrichting. Daarom heb ik klimaatverandering gekozen als speerpunt van mijn burgemeesterschap. Shell is daarbij onze belangrijkste partner. Shell weet immers al sinds de jaren 70 alles over klimaatverandering en hun rol in het veroorzaken en verergeren van het probleem. Daarmee liepen ze ver op de maatschappij vooruit. Nu loopt Shell weer voorop: als eerste oliemultinational die zich aanpast aan de nieuwe klimaatomstandigheden.”

De Argentijns-Amerikaanse architect César Pelli heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door de  Nederlandse terpentraditie. De ophoging van het hoofdkantoor van Shell past in een trend. Al voor de jaren 90 verhoogde Shell z’n boorplatforms in de Noordzee met oog op de zeespiegelstijging, aldus de New York Times in 1989.

 

1 april-grap? Of niet helemaal?

Ben je in onze 1 april-grap getrapt? Of misschien stiekem een klein beetje? Schaam je niet… Onze grap ligt niet zo heel ver van de werkelijkheid.

Drie onwaarschijnlijkheden uit bovenstaand ‘persbericht’ over de ophoging van het Shell-hoofdkantoor zijn echt waar:

1. Burgemeester Krikke heeft onlangs samen met Shell-CEO Ben van Beurden een tijdscapsule in het Shell-pand gemetseld met een boodschap aan toekomstige generatie. Krikke koos ‘klimaat’ als speerpunt van haar burgemeesterschap.

2. Ondanks dat gemeente Den Haag in 2030 klimaatneutraal wil zijn, voert de gemeente nog steeds actief beleid om méér hoofdkantoren van olie- en gasmultinationals naar de stad te halen. Den Haag faciliteert nu al hoofdkantoren die samen verantwoordelijk zijn voor 15% van de wereldwijde historische broeikasgasuitstoot.

3. En ja, al vóór 1990 verhoogde Shell z’n boorplatforms in de Noordzee met oog op de zeespiegelstijging. En ja, Shell wist toen al dat Shell die zeespiegelstijging zelf veroorzaakt.

Zelfs het ophogen van Shells hoofdkantoor – onze 1 april grap – blijkt nog niet eens zo ver gezocht te zijn:

De miljardair Jim Ratcliffe, CEO van het zeer klimaatschadelijke schaliegasbedrijf INEOS, heeft écht z’n woonhuis zeespiegelstijging-proof heeft laten maken.