Archief

PERSBERICHT – Verbod klimaatroute past niet bij Stad van Vrede en Recht

Den Haag, 21 september – Drie Haagse Vrede, Recht & Klimaat-organisaties roepen burgemeester Krikke gezamenlijk op om de route van de klimaatstaking niet te verbieden. “De Internationale Stad van Vrede en Recht laat zich op z’n smalst zien” stellen Free West Papua Campaign, Justice and Peace en Den Haag Fossielvrij. “De burgemeester moet de route door het centrum goedkeuren.” Wereldwijd staken in de week van 20 tot 27 september miljoenen mensen voor het klimaat.

Burgemeester Krikke van Den Haag wil beperkingen opleggen in de route van de klimaatdemonstratie op vrijdag 27 september. De drie organisaties, die opkomen voor vrede, recht en klimaat, noemen het de taak van de burgemeester om het demonstratierecht te beschermen. Ze wijzen erop dat er bij klimaatdemonstraties nog nooit ongeregeldheden zijn opgetreden en dat ook deze klimaatstaking goed is voorbereid.

Raki Ap van Free West Papua Campaign is woordvoerder van inheemse groepen die meelopen in de klimaatmars: “De burgemeester legt verkeerde prioriteiten. We worden allemaal bedreigd door klimaatverandering. Inheemse volkeren krijgen nu al klappen. Maar ook het winkelend publiek krijgt vroeg of laat met klimaatverandering te maken. De klimaatstaking is ook bedoeld om mensen aan het denken te zetten. Die mensen bereik je in het centrum, niet op een buitenweg.”

Tijdens de klimaatstaking op vrijdag 27 september vormen de inheemse groepen rond Free West Papua Campaign, de mensenrechtenactivisten van Justice and Peace en de klimaatactivisten rond Den Haag Fossielvrij één blok: het blok van vrede, recht en klimaat. Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij: “Burgemeester Krikke koos klimaatverandering als speerpunt van haar burgemeesterschap. Ze zou de klimaatstakers juist moeten aanmoedigen. De houding van burgemeester Krikke staat in schril contrast met die van burgemeester Khan in Londen. Hij heeft zich solidair verklaard met de stakers.”

Sebastiaan van der Zwaan van de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice and Peace spreekt namens een wereldwijd netwerk van internationale mensenrechtenactivisten. “Mensenrechtenactivisten zijn in veel landen hun leven niet zeker. Zij moeten vechten voor hun bestaan. Ook omdat klimaatverandering land, voedsel en water schaarser maakt, zal hun strijd alleen maar moeilijker worden. In die zin komen klimaatactivisten ook op voor mensenrechten. Het is daarom belangrijk dat Den Haag, als stad die veel belang hecht aan het beschermen van mensenrechtenverdedigers en hun recht zich uit te spreken, ook het belang van deze klimaatstaking onderschrijft en deze staking mogelijk maakt.”

Vijf Haagse politieke partijen (Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij, GroenLinks, SP en PvdA) hebben schriftelijke vragen gesteld over het routeverbod.