Archief

Witte mensen: ga aan de slag

Racisme zit in de haarvaten van onze samenleving en valt zo ook niet los te zien van het probleem van klimaatverandering. Daarom moet ook de klimaatbeweging verantwoordelijkheid nemen in het bestrijden ervan.

En daarom was Den Haag Fossielvrij bij de Black Lives Matter demonstratie van 2 juni, bij Stop Het Legaliseren Van Politiegeweld #BLM en bij Black Lives Matter/Papuan Lives Matter.

Bij die laatste demonstratie gaf Martijn onderstaande toespraak, namens de klimaatbeweging, maar ook als oproep áán de klimaatbeweging (tekst onder de video):

Witte mensen moeten aan de slag…

Niet door te spreken voor mensen van kleur. Wel door ruimte voor ze maken, waar dat nodig is. En ook vooral door aan de slag te gaan met zichzelf. Door te leren over hun koloniale geschiedenis. Door te leren waar racisme vandaan komt (het is namelijk een witte uitvinding). Door in hun witte ruimtes dit gesprek aan te snijden.

Te lang hebben witte mensen het probleem bij de slachtoffers van racisme en institutioneel racisme neergelegd. Zwarte mensen en mensen van kleur moesten keer op keer uitleggen: ‘Ja, het is echt erg’. Dan stonden witte mensen daar even bij stil en deden ze vervolgens niks. Tot het volgende incident, zoals daar bijvoorbeeld zijn: een onderzoek dat etnisch profileren blootlegt, door de politie op straat of op de arbeidsmarkt, het doden van Tomy Holten (de Nederlandse George Floyd), of járenlange protesten tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet.

Maar zwijgen is geweld. Zwijgen over een racistische status quo is bijdragen aan geweld tegen zwarte mensen en mensen van kleur.

Uitspreken tegen racisme is niet makkelijk, maar daarom moeten we het juist met zoveel mogelijk doen. Want er zijn heel veel manieren waarop de status quo in stand wordt gehouden. In de klimaatbeweging, waarin ik actief ben, heb ik veel van die manieren gezien. Een gemaakt excuus is bijvoorbeeld: ‘Het schrikt mensen af, als je dat soort onderwerpen erbij gaat halen.’ Maar wie schrik je dan af, iemand die tégen antiracisme is…?

En het vaakst gehoorde excuus is dat men klimaatverandering en racisme verschillende onderwerpen vindt. Dat excuus bestrijden is niet makkelijk, want het is verbonden aan een leven lang van hersenspoelen met “Witte Onschuld”. Witte Onschuld, die onder andere neerkomt op: kolonialisme is iets van het verleden en racisme iets van nare individuen en nooit institutioneel.

Maar Witte Onschuld is een cognitieve dissonantie. Want men wéét dat racisme bestaat. Maar men wil niet luisteren naar mensen van kleur, om te horen hoe dat zich naar de eigen omgeving vertaalt.

En men wil zich niet verdiepen in hoe racisme op dit moment bijdraagt aan klimaatverandering. Terwijl de voorbeelden duidelijk zijn, bijvoorbeeld op West-Papoea, waar Indonesië de koloniale misstanden van het Westen herhaalt, om letterlijk over de ruggen van Papoea’s en ten koste van regenwoud en natuur, kapitaal en macht te verkrijgen.

Witte mensen hebben er niet voor gekozen om opgezadeld te worden met de last van eeuwen kolonialisme en uitbuiting. Maar niemand kiest voor waar hij wordt geboren of met welke huidskleur. En witte, Westerse mensen profiteren wel van de gevolgen. Je hebt er dus misschien niet voor gekozen, maar het is wel je plicht te helpen met afbreken van institutioneel racisme.

Dus: witte mensen, ga aan de slag.

#BlackLivesMatter ✊?✊?✊?

https://www.withuiswerk.nl/
https://controlealtdelete.nl/blog/is-tomy-holten-onze-george-floyd (c/w: politiegeweld)
https://freewestpapua.eu/
https://code-rood.org/nl/2020/06/19/stop-het-legaliseren-van-politiegeweld-het-criminaliseren-van-migratie/
foto: Bij “Stop het legaliseren van politiegeweld #BLM” met spreker Daryll Ricardo Landbrug.