BewegingsopbouwHaags Klimaatpact 2030LandelijkNieuwsVerbreek de banden met de fossiele industrie

‘Het is weer tijd dat we ons gaan mobiliseren!’

Landelijke Klimaatberaad augustus 2020

Den Haag Fossielvrij op het Landelijke Klimaatberaad

De vakantieperiode is bijna afgelopen, en dat is te merken. Hier en daar zoeken mensen elkaar weer op om te plannen te bedenken voor het komende jaar. En dat is binnen de klimaatbeweging niet anders. Vorige week zaterdag kwamen wij met andere Nederlandse klimaatgroepen in Amsterdam samen op het Landelijke Klimaatberaad.

Er werd teruggekeken op en lessen getrokken uit de coronaperiode, maar vooral werden er plannen gemaakt voor het komende jaar. Aan het eind van de middag bleek de evenementenkalender al aardig vol te raken. Den Haag Fossielvrij was samen met Maastricht4climate en Code Rood Groningen gevraagd om een bijdrage te leveren aan het onderwerp ‘Het smeden van lokale coalities’.

Voor Den Haag Fossielvrij voerde Joeri het woord. “Wij vinden dat als je samenwerkt met wisselende coalities er sterker geopereerd kan worden dan telkens met vaste clubs.Wij werken samen met diverse partners om Den Haag in 2030 klimaatneutraal te hebben, maar om de Botleksmeerpijp met fossiele warmte uit de Rotterdamse Haven tegen te houden werken we weer met een andere samenstelling van partners. Toen wij Eneco wilde kopen vormden we een coalitie met bedrijven die zich het Groene Consortium noemden. Door die samenwerking konden we beschikken over 3 miljard euro eigen vermogen en daarmee bieden op Eneco. Weer andere partners hebben we nodig als het gaat om het coöperatief en voor iedereen betaalbaar organiseren van de energietransitie en dat geldt natuurlijk ook voor het aanpakken van de machtige fossiele industrie die zo zwaar vertegenwoordigd is in onze Haagse Olie- en Gasstad.”

“Het was een leerzame en vruchtbare dag. Hieronder een klein aantal Haagse activiteiten om in de gaten te houden:

Dinsdag 1 september begint het nieuwe vergaderjaar van de Tweede Kamer. De scholieren van Fridays for Future nodigen iedereen uit met hen om 9.00 uur actie te voeren op het Plein! De eerste dinsdag van september is ‘Duurzame Dinsdag’. Een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de ‘Duurzame Dinsdag-koffer’ in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving.

Donderdag 3 september om 19.30 houdt de gemeenteraad van Den Haag een werkbespreking over de Energietransitie.

Vrijdag 4 september (en alle vrijdagen daarna) zijn jullie allemaal welkom tijdens het Klimaatcafé in Grand Café Utopie Het Klimaatcafé is elke vrijdag van 12.00-17.00 uur, daarna kun je nog blijven hangen voor de klimaatborrel.

Donderdag 10 september om 09.00 uur spreekt de gemeenteraad van Den Haag over de Regionale Energie Strategie (RES). Daarin staat onder andere het onzalige plan om heel veel Haagse huizen te verwarmen met fossiele warmte uit de Rotterdamse Haven. Den Haag Fossielvrij spreekt vanzelfsprekend in!