In de mediaNieuwsVerbreek de banden met de fossiele industrie

Nummer 15 in de Trouw-Duurzame-Top-100!

Trouw duurzame top 100

Op de ranglijst van Trouw’s #duurzame100 zijn we gestegen van nummer 45 naar nummer 15! Wauw! Trots! En niet alleen trots op onszelf, maar op de hele Fossielvrijbeweging, de burgerbeweging die strijdt tegen de invloedrijke tentakels van de fossiele industrie, die overheden en instellingen oproept hun banden met die industrie te verbreken. En met succes.Dus ook een pluim aan: Reclame Fossielvrij (met stip binnengekomen op nr.18 van de Duurzame100), Fossielvrij Onderwijs, Pensioenfondsen Fossielvrij, Fossil Free Culture NL, Fossielvrij NL en alle Nederlandse lokale afdelingen.

Uit het jury-rapport:

Een collectief dat de band tussen vervuilende bedrijven en hun stad bestrijdt.

‘De waakhond van het Haags Klimaatpact’. Zo omschrijft de actiegroep Den Haag Fossielvrij zichzelf. De twintig leden zitten de lokale politiek achter de vodden, om te zorgen dat partijen klimaatbeloften nakomen. Want er moet nog veel gebeuren om de Hofstad in 2030 klimaatneutraal te maken, zoals het college wil. Den Haag Fossielvrij wil dat de gemeente afziet van alle investeringen in fossiele energie. Voor de vervuiling door oliebedrijven als Total, Shell en Aramco, vraagt de actiegroep extra aandacht. Met een poging om als burgercollectief het groene energiebedrijf Eneco te kopen zette Den Haag Fossielvrij zich nadrukkelijk op de kaart. Gezellig is het ook: elke vrijdagmiddag is er een Haags Klimaatcafé, waar burgers zelfstandig aan hun eigen klimaatprojecten werken. Rotterdamse actiegroepen hebben die ‘klimaatborrel’ al overgenomen.