Den Haag Fossielvrij (2016-2019)

Voor een klimaatburgerbeweging heeft Den Haag Fossielvrij een best lange geschiedenis. En omdat er zoveel gebeurt, plaatsen we de oude pagina’s in een archief. Inspiratie voor de klimaatbeweging. Maar ook een beetje nostalgie naar de tijd toen de klimaatbeweging nog klein was….

Projecten die we deden:

  • Den Haag, stad van Olie & Gas
    Onze campagne tegen een helaas onderbelicht trekje van Den Haag: ze willen zo veel mogelijk olie- en gashoofdkantoren in de stad huisvesten. Gezellig bij elkaar. Ook toeleveranciers van olie- en gasbedrijven komen naar Den Haag en omgeving. Goed voor de economie, zegt de gemeente. Niet goed voor het leven op aarde, zeggen wij.
  • Steun uit de stad voor het Haags Klimaatpact
    Vanaf het begin hebben we steeds op de urgentie van de klimaatcrisis gehamerd bij de Haagse gemeenteraad. Dat leidde onder andere tot een coalitie van partijen die samen schreven aan het Haags Klimaatpact, een plan om klimaatneutraal te zijn in 2030. Uiteindelijk stemde 78% van de raad voor. Dat kwam mede door de steun die wij organiseerden uit de stad. Onder andere ADO Den Haag en de Uithof tekenden voor het Haags Klimaatpact.
  • Zingen voor de Klimaatburgemeester
    Maart 2017. Den Haag krijgt een nieuwe burgemeester. Direct na haar installatie vragen we haar of ze onze klimaatburgemeester wil worden. We vragen het met een lied: Sing for the Climate. Ze zegt (min of meer) ‘ja’. In de aanloop naar de installatie van burgemeester Krikke oefenen 500 mensen – van kleuterklas tot grootouders, van Scheveningen tot Schilderswijk – het lied. Ze delen aanstekelijke video’s van de repetities. 
  • De 1e en 2e Haagse Fietsparade voor het Klimaat
    In 2016 stond het klimaat nog niet boven aan de agenda, om het eufemistisch te zeggen. Extra belangrijk om grote zichtbaarheid te organiseren. Dat is ons gelukt door twee keer een fietsparade te organiseren vlak voor de 1e gemeenteraadsvergadering na de zomervakantie. Samen met onze bondgenoten van onder andere de bomenbeweging, de voedselbeweging, dierenorganisaties, vredesbeweging, anti-plastic en mensenrechtenbeschermers fietsten we in een vrolijke toch door de stad.
  • Zie verder onze jaaroverzichten van 2018 en 2019