Context van Den Haag Fossielvrij in 2019

Wat speelde er nog meer, wat het jaaroverzicht niet haalde? Martijn maakte een overzicht. Niet volledig, waarschuwt hij.

Januari

"Onderschat uw kracht als burger niet"

25-1-2019


Raki Ap, vriend van Den Haag Fossielvrij, licht tijdens een aan hem gewijde avond van GroenLinks Den Haag toe wat klimaatverandering en de fossiele industrie wereldwijd voor schade aanrichten: eilanden in de Stille Oceaan die onder de zeespiegel verdwijnen, de vernieling die BP in zijn geboorteland West-Papoea aanricht.

Februari

Wereldwijde klimaatstaking

7 februari


De eerste wereldwijde klimaatstaking! In Den Haag gingen 15.000 scholieren de straat op voor het klimaat. De Fridays for Future-beweging begon in 2018 met Greta Thunberg die in haar eentje voor het Zweedse parlement zat. In 2019 groeide haar beweging uit tot een massale beweging. 

"Kustlijn opgeven en het hogerop zoeken, dat is een plan B bij zeespiegelstijging"

9-2-2019

"Op termijn is het mogelijk dat we West-Nederland niet kunnen behouden. Het lijkt me zinvol voor de maatschappij om de discussie te voeren welke delen van Nederland we tot welke prijs willen verdedigen." Aldus Glacioloog Michiel Helsen, werkzaam als docent klimaatverandering. De inzet waarvoor we het doen wordt ook in 2019 elke dag hoger... Meer: NOS-artikel n.a.v. een artikel van Rolf Schuttenhelm in de Vrij Nederland.

Maart

Hongersnood dreigt onder egels

4-3-2019

Heel verdrietig. Kleine ijsbeertjes, zeg maar. Want hoe meer klimaatverandering toeneemt, hoe meer verstoring van de leefomgeving van dieren.

Gelukkig beschrijft het hier gelinkte AD-artikel hoe we een beetje kunnen helpen

Openbaar Ministerie lanceert maar liefst twéé strafzaken tegen Shell op één dag

4-3-2019

Het OM verdenkt Shell van steekpenningen in de corruptieaffaire om een olieveld in Nigeria te exploiteren.

En in Nederland verdenkt het OM Shell van strafbare feiten bij de explosie en lekkage in Moerdijk.

Demonstratie: samen tegen racisme

23-3-2019


Onze Chris, Liesbeth en Martijn zijn bij Demonstratie: samen tegen racisme. Bij deze mars is ook een groot klimaatblok, want: "alle onrecht houdt verband met elkaar". Lees ook "Ook de opkomst van Baudet is een gevolg van klimaatverandering".

April

Dagvaarding klimaatzaak Shell

5-4-2019


Milieudefensie biedt namens 17.379 mede-eisers en zes organisaties, waaronder Fossielvrij NL, een 'dagvaarding' aan Shell aan. Zo wordt Shell gevraagd te stoppen met het vernietigen van ons klimaat. Den Haag Fossielvrij hielp Milieudefensie met medeaanklagers te werven.

Shell Papers

15-4-2019

Het Platform Authentieke Journalistiek (PAJ), start de Shell Papers, met steun van Follow the Money. Doel is om zeventien overheidsorganen, waaronder de gemeente Den Haag, álle documenten openbaar te laten maken uit de afgelopen veertien jaar die gaan over, afkomstig zijn van of gericht zijn aan ’s lands grootste multinational: Shell. Den Haag Fossielvrij is blij met dit grootschalig onderzoek, omdat het bijvoorbeeld de verwevenheid van de gemeente met Shell blootlegt in The Economic Board The Hague.

Extinction Rebellion bezet Shell hoofdkantoor

19-4-2019


Eén van de vele acties van Extinction Rebellion, gedurende twee actieweken in april, is de bezetting van het Shell hoofdkantoor  (hun livestream terugkijken). De acties van Extinction Rebellion zijn niet te missen dit jaar, bijvoorbeeld ook niet door de Koning, op Koningsdag.

SOMO: Nederland verloor in 2018 weer €893 miljoen in 2018

23-4-2019


SOMO onthult: Nederland verloor weer €893 miljoen in 2018, door een ruling tussen Shell en de Belastingdienst. In 2019 blijft de onvrede in de maatschappij toenemen over de voorrechten die een multinational als Shell geniet.

Mei

Nieuw-Zeelandse burgemeester: fossiele plannen hier niet welkom

Burgemeester Dunedin (Nieuw-Zeeland) tegen fossiele industrie: "I’ve taken this opportunity to welcome you and this conference to Dunedin – not because I support all of the various plans and projects that will be promoted here, but so you can hear why some of those plans are not welcome here."
Den Haag Fossielvrij, zwijmelend: "Hadden wij in Den Haag maar zo'n burgemeester!"

Juni

"1,1 miljard aan omkopingen door Shell"

17-6-2019


“This is about 1.1 billion dollars in bribes. The money was originally meant for Nigeria, but then it moved to private accounts and it was used to influence elections. This was done with knowledge of the highest officials of Shell and Eni.” Vertelt Olanrewaju Suraju, van HEDA Resource Centre. Lees meer.

"Shell is not a green saviour. It’s a planetary death machine"

26-6-2019


"They who have put out the people’s eyes, reproach them of their blindness", schrijft George Monbiot over Ben van Beurden, de baas van Shell. Van Beurden beklaagde in een lezing zijn chauffeur omdat die midden in de winter aardbeien had gekocht. Hoe onduurzaam!

Juli en Augustus

Oud-Shellmedewerker: "BP en Shell "are neither sincere nor serious in addressing the climate crisis,"

4-7-2019

Wat is de persoonlijke verantwoordelijkheid van medewerkers in de fossiele industrie? Lees ons commentaar op een kritische blog hierover terug.

Bij Veganburgers omsingelen het parlement.

4-7-2019


We zijn bij 'veganburgers omsingelen het parlement', georganiseerd door dierenrechtenorganisaties en ook gesteund door, onder andere, Grootouders voor het Klimaat. De actie is naar aanleiding van de door de vleeslobby gesponsorde eindejaarsbarbecue bij het parlement. We vinden het belangrijk dierenrechtorganisaties te steunen, omdat die samen met klimaatactivisten door de overheid in verband worden gebracht met terrorisme en onveiligheid, terwijl ze juist opkomen voor de natuur, het milieu en dieren.

Britse vermogensbeheerder Sarasin verkoopt zo'n 20% van hun aandelen in Shell vanwege uitermate teleurstellend klimaatbeleid

14-7-2019

Sarasin: "We keken uit naar een duidelijk statement over hoe Shell z'n bijdrage zou gaan leveren aan het halen de klimaatdoelen van Parijs. Maar in plaats daarvan komt het management met het voornemen om ruim 24 miljard euro per jaar aan aandeelhouderskapitaal in fossiele activiteiten te investeren de komende vijf jaar"

Haagse Stadspartij: ‘Onbegrijpelijk dat Shell wordt toegelaten tot de veiling van Eneco’

8-7-2019

Dit verhoogt de kans dat Den Haag Fossielvrij en het Groene Consortium Eneco kunnen aankopen.

Peter Bos, Haagse Stadspartij: “Shell is al decennialang betrokken bij allerlei dubieuze zaken. Corruptie en milieuvervuiling in Nigeria, de gaswinning in Groningen, de lobby om de dividendbelasting af te schaffen, veroordelingen wegens kartelafspraken, belastingontwijking, de oliewinning in Alaska, de apartheid in Zuid-Afrika, klimaatontkenning en noem maar op. Shell ligt voortdurend onder vuur bij actiegroepen en met rechtszaken over de hele wereld.” (Ook in het AD/Haagsche Courant.)

De poolcirkel staat (deels) in brand, wetenschappers maken zich zorgen

26-7-2019

Den  Haag Fossielvrij schrijft: "Het tweede deel van de titel is een understatement als je het artikel leest. Vele wetenschappers uiten hun bezorgdheid en spreken over hoe ongewoon dit is."

IJsland neemt afscheid van Okjökull gletsjer

"We weten wat er aan de hand is en wat er gedaan moet worden. Alleen jullie zullen weten of we dat ook daadwerkelijk gedaan hebben." Met deze boodschap hebben IJslanders afscheid genomen van de Okjökull gletsjer.

Oktober

Vergaderui

21-10-2019


Bij de vergadering van 21 oktober introduceren we de 'vergaderui'. In 2019 hadden we 21 reguliere vergaderingen.

November

Vrienden van de Hofvijver zijn ook vrienden van het Haags Klimaatpact

3-11-2019“Het is de uitdrukkelijke wens van de Vrienden van de Hofvijver dat overheid en bedrijfsleven op constructieve manier samenwerken om onze economie duurzaam klimaatvriendelijk om te vormen. Daar gaat een bewustwordingsproces aan vooraf. Vrienden van de Hofvijver zullen zich inspannen om met onze Vrienden en relaties een dialoog aan te gaan en hen te bewegen hierin mee te willen gaan. Het is twee voor twaalf en we moeten ons, groot- en kleinschalig, gezamenlijk tot het uiterste inspannen om ons klimaat, onze planeet en alles wat daarop leeft te behouden en te beschermen tegen verdere belasting en beschadiging.”

Lubach legt greenwashing Shell bloot

17-11-2019


Lubach legt de greenwashing van Shell bloot, in hun online filmpjes van 'The Great Travel Hack'. Leuk detail: onze getweet'e foto van de gegreenwash'te tram 1 komt in de aflevering voor.

Shell mag niet duurzaam zijn van aandeelhouders

25-11-2019

"Shell had zijn vergroeningsbeloftes verder gestalte kunnen geven door Eneco te kopen. Hoge rendementseisen zaten dat in de weg." Aldus het NRC.

Klimaatstaking

29-11-2019


Vrijdag 29 november is er weer een klimaatstaking van Fridays for Future. Musicians against Climate Change laat ook van zich horen.