#ikwerknietvoorShell

Den Haag: Stad van Olie en Gas

Den Haag is trots op het Vredespaleis en de woorden ‘Vrede en Recht’ in haar logo. Maar datzelfde Den Haag is óók trots op het groeiend aantal hoofdkantoren van olie- en gasmultinationals die zich in de stad vestigen, met hulp van de gemeente.  De gemeente legt nog steeds de rode loper uit voor olie en gas.

Wij vragen gemeente Den Haag om te kiezen. Want ‘vrede en recht’ liggen onder vuur door ‘olie en gas’. 

Gemeente Den Haag, 

Verbreek de banden met de fossiele industrie en kies voor Vrede en Recht!

 
 • stop met subsidie aan olie- en gasbedrijven

 • stop met olie- en gasmultinationals naar Den Haag te halen

 • laat je niet adviseren door Shell over de energietransitie

Campagnes en acties
'Verbreek fossiele banden'

Laat je niet door Shell adviseren over de energietransitie!

De banden tussen gemeente Den Haag en Shell zijn warm. Een ambtenaar noemt de band zelfs ‘emotioneel’. En nu gaat Shell – een 98% fossiele multinational – gemeente Den Haag adviseren over de energietransitie. Dat laten wij niet gebeuren! 

Lees meer:

Stop de subsidie aan Shell

Gemeente Den Haag gaf Shell een jaarlijkse subsidie van €100.000 voor kindermarketingfestival Generation Discover. 

RESULTAAT

Door ons protest werd de subsidie voortijdig stopgezet. De gemeente trok zich volledig terug als partner van het festival. Ook het Museon verbrak de banden met Shell. Ook verlaat Shells festival gemeente Den Haag.

Lees meer:
 

Den Haag werft hoofdkantoren olie en gas

 • Gemeente Den Haag voert actief beleid om de olie- en gasindustrie naar de stad te lokken. 

 • Oliegiganten als Shell, Aramco, Total, Q8, Abu Dhabi National Oil en vele andere oliemultinationals houden kantoor in Den Haag. Gazprom heeft hier waarschijnlijk nog meerdere brievenbusfirma’s. 

 • Bij elkaar opgeteld leveren deze bedrijven 1,2% van de werkgelegenheid in Den Haag en maar liefst 15% van de wereldwijde opwarming van de aarde. Den Haag kan hier haar ogen niet voor sluiten.

 • Gemeente Den Haag verleidt fossiele bedrijven met het gunstige (tropische) belastingklimaatin Nederland.  

 • De gemeente prijst de mogelijkheid voor olie- en gasbedrijven om te lobbyen bij de Tweede Kamer. Lobbyen door de olie- en gasindustrie is altijd lobbyen vóór vertraging van de energietransitie.

  Lees meer:

   

Achtergrond:
De innige relatie van Den Haag met olie en gas

Shell en Den Haag horen bij elkaar 
 • Marjan van Loon, de PR-baas van Shell, is benoemd tot adviseur energietransitie van de gemeente bij Economic Board The Hague
 • De gemeente heeft een ambtenaar die zich speciaal richt op de relaties met de fossiele industrie.
 • Ondanks alle kritiek, heeft gemeente Den Haag in 2017 Shell opnieuw €100.000 subsidie gegeven. Pas in 2018 heeft gemeente Den Haag aan Shell te kennen gegeven dat de gemeente géén partner meer is van het festival.
 • Eén keer eerder zei gemeente Den Haag ‘nee’ tegen Shell. Dat was tijdens de anti-apartheidstrijd in Zuid-Afrika. Den Haag sloot zich aan bij de boycot. Shell dreigde toen om het hoofdkantoor te verplaatsen.

 • Oud-Burgemeester Van Aartsen zei in 2016: “Shell en Den Haag horen bij elkaar.” Het officiële Twitter-kanaal van de gemeente koos ervoor om juist die uitspraak te twitteren.