De #Botleksmeerpijp

Waarom de Warmtelinq klimaatontwrichting
alleen maar érger maakt

"Fossielvrij worden op restwarmte van de fossiele industrie.
Dat is net zoiets als vegetariër worden op een dieet van kroketten en frikandellen.
Met de Warmtelinq verruil je de ene fossiele bron voor een andere."
Zuid Holland staat op het punt Haagse huizen te verwarmen met afval vanuit Italië en fossiel gestookt warmte van de fossiele industrie uit de Rotterdamse haven.

Dat is waanzin, omdat nu duurzame energie fossiele energie links en rechts inhaalt. En de klimaatontwrichting doordendert.

WarmteLinq, intussen beter bekend als de #Botleksmeerpijp,  of kortweg smeerpijp, wordt gepresenteerd als klimaatoplossing, maar dat is het niet. In tegendeel, het is vooral een redding voor de fossiele industrie.

Bezwaren tegen de warmtelinq

 

De Warmtelinq is geen klimaatoplossing, zelfs geen tussenoplossing

De Kolencentrale in Geertruidenberg (Amercentrale) kan niet eerder dicht dan 2025, omdat het warmtenet in de omgeving daar van afhankelijk is.
(bron RTL Nieuws)

 • De warmtelinq is een nieuw verdienmodel voor de fossiele industrie. Een industrie waar we juist snel afstand van moeten nemen.
 • Een warmtenet wordt aangelegd voor minstens 50 jaar. De warmterotonde zorgt voor een lock-in effect: het maakt honderdduizenden huishoudens voor hun warmte afhankelijk van fossiel. Wie durft de fossiele industrie te sluiten, als het gevolg is dat mensen in de kou komen te zitten?
 • De warmtelinq houdt ontwikkeling van écht duurzame warmte tegen. Lokale ondernemers wachten nu met investeringen in duurzame warmte, omdat het spook van de warmterotonde boven hun hoofd hangt.
  Hoe langer de warmtelinq serieus wordt overwogen, hoe langer echte innovatie uitblijft.
 • De gemeente zegt dat op den duur duurzame bronnen de fossiele bronnen gaan vervangen. De gemeente heeft dat niet onderzocht. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het zo zal gaan.
 • Door hun warmte te verkopen aan huishoudens, krijgen bedrijven uit de zwaar vervuilende fossiele industrie het recht van Europa om elders extra CO2 uit te stoten.
 

De warmtelinq is peperduur

Ik had verwacht dat mijn energierekening omlaag zou gaan door het warmtenet. Dit huis is kleiner en beter geïsoleerd dan mijn vorige huis. En nog betaal ik dertig procent meer dan bij mijn vorige huis.
(bron NOS)

 • De vele miljarden die naar de fossiele warmterotonde zouden gaan, gaan niet naar duurzame warmte.
 • Bewoners die worden aangesloten op de warmterotonde blijven veel energie gebruiken en krijgen een hogere energierekening dan bewoners in geïsoleerde huizen met lokaal duurzaam opgewekte warmte.
 • Op warmte wordt nu geen energiebelasting geheven. Als er straks wel energiebelasting wordt gerekend op warmte, stijgen de kosten van de warmterotonde de pan uit.

De warmte van de warmtelinq is
niet efficiënt

 • Warmte wordt over grote afstanden en op hoge temperatuur vervoerd. Omdat er onderweg veel warmte verloren gaat, is deze warmte niet efficiënt.
 • Er wordt speciaal afval uit Italië via zeeschepen naar Nederland gehaald om hier huizen te verwarmen.
 • Er moet meer fossiele brandstof gebruikt worden om ook de warmterotonde te voeden.
 • Het warmtelinq-netwerk wordt nu gemaakt voor fossiele warmte (hoge temperatuur) is straks niet geschikt voor duurzame warmte (lage temperatuur).
 • De warmtelinq wil het hele jaar basiswarmte leveren, maar niet de piek-warmte die in een koude winter nodig is. Juist de basiswarmte kan heel snel duurzaam worden. De warmterotonde levert dus ‘de verkeerde warmte’.
 
"Je kunt je geld maar een keer uitgeven.
Geef dat geld liever aan energie die meteen vanaf het allereerste moment 100% duurzaam is."

Zienswijze Leiding door het Midden

Den Haag Fossielvrij heeft de Zienswijze NRD Leiding door het Midden – Den Haag Fossielvrij ingediend bij de Provincie Zuid-Holland over het plan om de Leiding door het Midden (aka Warmterotonde) aan te leggen. De Provincie Zuid-Holland heeft besloten om de Leiding door middel van een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) in een enkele procedure te behandelen. Om dat plan op te stellen en de milieueffecten ervan te onderzoeken is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Daarop kon door middel van een zienswijze gereageerd worden. De Provincie moet op alle zienswijzen reageren. 

Inspreken over de warmtelinq

Waarom de warmtelinq de transitie vertraagt

24 augustus 2017 – Het is een enorme opgave om gas te vervangen door duurzame warmte. In Den Haag praten ze er al lang over. Steeds minder Raadsleden zien de warmtelinq op fossiele restwarmte zitten. In onze inspraak beargumenteren we waarom de warmterotonde de transitie juist vertraagt, in plaats van versnelt.

Politieke realiteit is niet de realiteit van klimaatverandering

12 oktober 2016 – Warmtelinq, een goed idee of niet? Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij sprak in voor het debat in de Provinciale Staten over de Warmtelinq

“Stel, u wilt een boot oplappen, die door de beste experts is afgeschreven en opgegeven. Een boot waarvan iedere schipper met verstand van zaken zegt, wat je er ook aan sleutelt, hij wordt steeds gevaarlijker om in te varen. Hoeveel geld is die oude boot u nog waard? Bij welk bedrag zegt u: dan bouw ik liever een nieuwe, eentje waarvan ik zeker weet dat ie is opgewassen tegen de hoge golven van deze tijd?”

Lees de speech over de warmteorotonde

"Den Haag, kies voor een fossielvrije warmterotonde"

28 juni 2016 – Vieze restwarmte uit de fossiele Rotterdamse haven? Nee! Gelukkig biedt gemeente Den Haag moedig weerstand. Maar, lukt het de gemeente om op te boksen tegen de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag (MRDH)? 

Femke van Den Haag Fossielvrij sprak de aanwezigen bij de Haagse Commissie Bestuur moed in. “Den Haag, houd stand!” 

gok niet op vieze restwarmte 2016

“Gok niet op fossiele restwarmte”

15 juni 2016 – Samen met drie politieke partijen protesteerden wij tegen een miljardeninvestering in de ‘warmterotonde’.

Wij willen dat de warmterotonde wordt geschrapt uit de investeringsplannen van de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag (MRDH).

Dit was het eerste protest van Den Haag Fossielvrij. Alles geregeld in anderhalve dag.

Lees meer in ons nieuwsbericht ‘Gok niet op vieze restwarmte’