ArchiefBewegingsopbouwFietsparade

200 fietsers vroegen om ’tandje erbij voor het klimaat’ 

Met meer dan 200 deelnemers was de Haagse Fietsparade voor het Klimaat donderdagavond geslaagd. Om klimaatverandering tot 1,5 graad temperatuurstijging te beperken, houden initiatiefnemers Den Haag Fossielvrij en Den Haag Cycling Meetup, samen met de meer dan veertig deelnemende organisaties, vast aan hun oproep: “tandje erbij voor het klimaat!”

Tot 18.00 uur verzamelden de deelnemers aan de fietsparade zich bij het pannenkoekenhuis op het Malieveld. Er was een grote verscheidenheid aan organisaties, zoals Adem Graag in Den Haag, Den Haag TTIP vrij en Justice and Peace, én aan fietsen, zo was er een zeilfiets en de Ottobike van Jan van Zelderen.

De lange, kleurrijke stoet zette zich daarna in beweging en kwam, via Plein 1813, uit bij het Vredespaleis. De organisatie had deze plek uitgekozen voor een groepsfoto, omdat klimaatverandering een negatief effect heeft op de wereldvrede en mensenrechten. Hier sprak mede-initiatiefnemer Paul Driest, van Den Haag Cycling Meetup, de menigte toe.  Bomenbehoud organisaties als Vijf voor Twaalf en Behoud Scheveningse bosjes zetten een instemmend applaus in toen Paul vertelde: “Ik geloof dat je soms moet opstaan voor waar je in gelooft.” “Laten we allemaal opstaan voor een schonere en duurzamere wereld”, sloot hij zijn toespraak af.

Daarna werd er over het Noordeinde weer richting het Malieveld gefietst, waarna de parade doorreed richting het Provinciehuis. Tijdens het fietsen werden spreekkoren aangeheven, zoals: “Coalmines? Shut ‘em all down! Fossil fuel? Keep it in the ground!” en er werd een door het Klimaatkoor geschreven variant op het bekende nummer van Queen gezongen: “I want to break free from your gas and your oil and the mess that you leave.”

Aangekomen bij het Provinciehuis, de tijdelijke vergaderlocatie van de raad, vroeg de andere initiatiefnemer van de parade, Femke Sleegers, van Den Haag Fossielvrij, raadsleden en wethouder Wijsmuller (HSP, Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) het klimaatakkoord van Parijs ook voor Den Haag te ondertekenen. Femke Sleegers: “GroenLinks, Partij voor de Dieren, HSP en SP hebben getekend voor Parijs. Supergoed! Wethouder Wijsmuller gaf aan dat het college inzet op een klimaatneutrale stad in 2040. Op zich een mooi doel. Maar om de klimaatverandering tot 1,5 graad temperatuurstijging te beperken, zoals besloten in Parijs, is het belangrijk dat de grootste slagen in het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen snél gemaakt worden. Je kunt tegelijkertijd gaan voor klimaatneutraal in 2040 en de afspraken van Parijs. Daarom houden we vast aan onze oproep: een tandje erbij voor het klimaat!”

Deelnemende organisaties

Den Haag Fossielvrij, Den Haag Cycling Meetup, Adem Graag in Den Haag, Justice and Peace, Groene Regentes, Behoud Scheveningse Bosjes, Greenpeace, Milieudefensie, Den Haag in Transitie, Save The Trees Zeeheldenkwartier, Dutch Bike, Recycling, Bomenstichting Den Haag, Vijf voor Twaalf, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, SOS Den Haag, Laat mij Staan, TimebankCC, Lekkernassuh, Fietsersbond, Eetbaar Park, Emma’s Hof, Longfonds, Haagse Vereniging Duurzaamheid, TrashUre Hunt, Groene Eland, Den Haag TTIP vrij, Vogelwijk Energiek, Langebeesten Energiek, Duurzaam Bezuidenhout, Buurtenergie Statenkwartier, Storrm CS, Biotopolis, Groene Buurt Archipel&Willemspark, Haagse mug, Quartier Laak, Duursaam Den Haag, Initiatives of Change, Haagse Stadsfiets.

Blenderbike, InStock en UrbanFarmers zorgden voor lekkers.

tekst: Martijn Schackmann

foto’s: Laura Ponchel en Rosalie Ruardy