Archief

Nationale Klimaattop: Reünie van Shell en andere lobbyisten tegen klimaatbeleid

Wie ontbreekt er nooit op een conferentie over een duurzame toekomst? Juist. Marjan van Loon, het aardige gezicht van Shell. Tijd voor Shell Bullshit Bingo!

Reünie van lobbyisten tegen klimaatbeleid

Shell koopt z’n aanwezigheid op alle grote bijeenkomsten die ook maar de schijn van een schone toekomst in zich dragen. Op het podium van de Nationale Klimaattop was het wel heel gezellig. Het was een ware reünie van bedrijven die sinds halverwege de jaren 90 samen optrekken om te lobbyen tegen effectief klimaatbeleid. Shell, KLM, Schiphol, VNO NCW en – niet te vergeten – het ministerie van Economische Zaken hebben allemaal hun uiterste best gedaan om een stokje te steken voor échte klimaatmaatregelen.

Polderen = lobby’en

Polderen heette het overleg tussen bedrijfsleven en de publieke zaak, maar in feite is polderen niets anders dan ‘next level lobby’en’. Want het bedrijfsleven ging er na elk overleg met de winst vandoor. En de wereld kwam naar Nederland om te kijken hoe dat moest. Dat deze anti-klimaatbeleidlobbyisten tijdens de Nationale Klimaattop als eregasten mochten meepraten over een ‘realistische’ oplossing van het klimaatprobleem is een dieptepunt in de Nederlandse aanpak van klimaatverandering.

Shell Bullshit Bingo

Omdat het PR-praatje van Shell na een paar keer wat saai wordt, ontwikkelden wij speciaal voor het publiek van de Nationale Klimaattop de Shell Bullshit Bingo. Behalve de Bullshit Bingo hadden we nog 2 andere daden van verzet. Een spandoek voor ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann. En toen Marjan van Loon het podium van de Nationale Klimaattop in Rotterdam opkwam, stonden wij op en zongen:

Hand in hand, kameraden
Hand in hand, voor fossielvrij
Geen woorden, maar daden
Leve Fossielvrij