Bewegingsopbouw

Taboe op klimaatgesprekken

Woensdag waren we met Den Haag Fossielvrij bij Initiatives of Change. Daar vond een een nieuwjaarsreceptie plaats (of een oudejaarsreceptie? In ieder geval slim om iets met het nieuwe jaar in het oude jaar te doen: dan is het nog niet zo druk met nieuwjaarsrecepties.) Er waren lekkere hapjes en er was een plenair gedeelte waarbij drie initiatieven uit de stad vertelden over wat zij dit jaar hebben gedaan om de verandering te bewerkstelligen.

Eén van die initiatieven was Den Haag Fossielvrij: Femke sprak.

Om de zaal bij haar presentatie te betrekken, vroeg Femke hoeveel mensen zich zorgen maakten over het klimaat. Ik dacht zelf het juiste antwoord te weten en riep “te weinig”. Anderen zeiden bijvoorbeeld 30%, iemand riep 60%, wat ik nogal idealistisch vond. Daarna onthulde Femke dat 74% van de Nederlanders zich zorgen maakt over klimaat, broeikasgassen en milieu. En ze stelde de zaal de retorische vraag: waarom praten jullie dan niet meer over klimaatverandering, waarom is klimaatverandering een taboe?

Een ander mooi initiatief waarover werd verteld was het samenbrengen van bewoners van het Laakkwartier en Duindorp, die elkaar spontaan nooit tegenkomen. Er werd verteld over een online vrijwilligersplatform. En het ging over wat Initiatives of Change zoal zelf aanbiedt, zoals een cursus Zingeving, Ethiek en Leiderschap. Het plenaire gedeelte werd afgesloten een overdenking en een stiltemoment.

Achteraf was er een borrel, zonder alcohol, maar mét lekkere sapjes. Tijdens dit gedeelte scoorden Ramon en Wieneke bij nagenoeg alle aanwezigen een handtekening voor onze petitie (Ramon op papier, Wieneke met de iPad).

Anne vertelde me over wat één van de aanwezigen hem had toevertrouwd tijdens de borrel. Haar eerste reactie op Femkes stelling was geweest “wat een onzin: klimaatverandering taboe”, maar dat ze toen er nader over nadacht kwam ze tot de conclusie dat het klimaatverandering inderdaad niet iets is waar je op een feestje over begint.

Wieneke vroeg mij weer hoe je dat eigenlijk doet: spontaan over het klimaat beginnen. Ik zei dat ik het ook niet precies wist, maar wel wist van een initiatief waar je dat kunt leren en dat ook in de Haagse Klimaatbeweging zit: Klimaatgesprekken.

Waarom begin jij de komende feestdagen niet eens een klimaatgesprek?