ArchiefGeneration Discover

Subsidie aan Shell is subsidie aan verergeren klimaatverandering

SHELL greenwashing meme FLOOD

Kinderen interesseren in technologie kan op vele manieren. Klimaatverandering beteugelen kan maar op één manier: stoppen met kolen, olie en gas. Daarom moet gemeente Den Haag niet opnieuw subsidie verlenen aan Shell. Dat betoogt Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij vandaag in de commissievergadering. Zaterdag 30 september is Den Haag Fossielvrij mede-organisator van een landelijk protest in Den Haag tegen Generation Discover en de invloed van de fossiele industrie in het basisonderwijs.

Shell ligt deze week opnieuw onder vuur, nu ze opnieuw 100.000 euro subsidie heeft aangevraagd voor Generation Discover, een festival voor bovenbouw basisschool over schone technologie. De Haagse raad debatteert vandaag over de subsidie. Het is de tweede keer dat Shell bij de gemeente Den Haag een aanvraag doet voor een ton subsidie voor Generation Discover. Er ontstond veel commotie over de eerste – toegekende – subsidie aan een fossiele multinational die elk jaar in de top 5 rijkste bedrijven ter wereld staat. Het is nog onduidelijk of de gemeente Shell dit jaar weer geld geeft.

Groene praatjes

Den Haag Fossielvrij hoopt vurig dat de gemeente de enige juiste keuze maakt. “De gemeente geeft met een subsidie een stempel van goedkeuring aan een bedrijf dat klimaatverandering verergert en geen plannen heeft om daarmee te stoppen”, zegt Femke Sleegers. “In plaats van de omslag te maken naar schone energie, wil de olie- en gasgigant draagvlak behouden voor olie en gas met groene praatjes. Generation Discover Festival en lespakketten over schone technologie zijn voorbeelden van hoe Shell zich groen voordoet, terwijl het in werkelijkheid minder dan 1% investeert in hernieuwbare energie.”

Stad van olie en gas

Door klimaatverandering worden voedsel, water en leefbaar land schaarser. Daardoor ontstaan meer conflicten en oorlogen en vluchtelingen. Sleegers: “Het past de stad van vrede en recht niet om een fossiele multinational te subsidiëren die klimaatverandering verergert. Den Haag kan niet én ‘de stad van vrede en recht’ én ‘de stad van olie en gas’ zijn.”

Kiezen en leiding nemen in energietransitie

Gemeente Den Haag voert actief beleid om hoofdkantoren uit de olie- en gasindustrie naar Den Haag te halen. Behalve Shell zitten in Den Haag bijvoorbeeld al Aramco, Total, Q8, Abu Dhabi National Oil en vele anderen. Den Haag Fossielvrij vindt dit onacceptabel en roept de gemeente op om echt te kiezen om de leiding te nemen in de energietransitie om catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Lees de inspraaktekst van Femke