Geen nieuwe fossiele projectenNieuwsShellSnelle en eerlijke transitieWarmterotonde

Nieuwe afhankelijkheid van fossiele industrie? Dom plan

Den Haag wil in 2030 klimaatneutraal zijn, maar hoe kan de stad dan kiezen voor een nieuwe fossiele vorm van warmte? Femke Sleegers sprak namens Den Haag Fossielvrij in bij de begrotingsbehandeling van gemeente Den Haag.

Speech bekijken: 01.26.00

Ik wil beginnen met een bedankje aan mijn mede-insprekers.

Gek eigenlijk, dat het altijd burgers zijn die hier staan, die vrij nemen van hun werk om hier in maximaal 3 minuten op te komen voor waar ons hart ligt. De directeur van Shell Nederland zal je hier nooit een vurige speech zien houden. Over waarom de warmterotonde cruciaal is om Shell Pernis in leven te houden. Zij wordt gewoon adviseur energietransitie van de gemeente en regelt haar belangen van achter de schermen.

Ik zoem in op de scheve machtsbalans omdat gemeente Den Haag wel vaker een voorkeur toont voor grote bedrijven boven gewone mensen. Hoe kan Den Haag nou een kwart miljoen weggeven aan een marketingrace van Red Bull, een bedrijf dat miljarden verdient en bovendien dwars over de klimaatambities van de stad scheurt? Ik ken heel wat wijkinitiatieven die dat geld veel slimmer en duurzamer hadden kunnen investeren.

Ik zit weliswaar niet in de Economic Board, maar namens Den Haag Fossielvrij heb ik wel een advies voor de gemeente.

We lopen tegen een planetaire grens op. Elk jaar sterven er duizenden soorten uit. De VN waarschuwt voor het uitsterven van onze soort. Maar de waarschuwing van de VN, dat we als mensheid getuige kunnen zijn van onze eigen uitsterving, wordt alleen gehoord door mensen die het al wisten. Anderen doen het af als ‘gezanik’ of ‘gedram’. Zij staan er niet bij stil dat wij – mensen – zelf ook onderdeel zijn van de natuur, en dat ons leven afhankelijk is van de natuur. 

Tot nu toe ging de transitie geleidelijk. Zo geleidelijk dat we er niets van merken en dat de CO2-uitstoot zelfs stijgt. Maar als je ziet wat er op het spel staat, de mensheid zelf, dan kan het niet anders dan dat er opeens een stroomversnelling komt.

Economen en politicologen pleiten momenteel voor een soort non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstof. Waarin landen met elkaar afspreken dat ze de voorraden kolen, olie en gas op hun grondgebied ongemoeid laten. En dan kan het snel gaan.

In Engeland leggen normale burgers hun werk neer en eisen van de overheid een WO2-achtige mobilisatie; dat iedereen in het werk gesteld wordt voor de energietransitie en herstel van de natuur. Tien jaar flink knallen met z’n allen.

Dit soort dingen gaan gebeuren. En dan ligt Pernis stil. Dan heb je niets meer aan de warmterotonde. Dan zitten Haagse huishoudens letterlijk in de kou, zij moeten maar zien waar ze hun warmte vandaan halen.

En dat terwijl Den Haag alles in zich heeft om onafhankelijk te blijven. Om onze eigen warmte op te wekken en lokaal met elkaar te delen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat. Het maakt gemeenschappen ook sterker. Die veerkracht gaan we hard nodig hebben.

Den Haag wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Maar dan moet Den Haag ook de keuzes durven maken die daarbij horen. Het stomste wat je kunt doen, is een nieuwe afhankelijkheid creëren van de fossiele industrie. 

Maar mijn drie minuten zijn om. Dit is het advies van Den Haag Fossielvrij. Wij hebben geen financieel belang bij dit advies. Kinderen en de generaties na hen overigens wel.