Archief

Multinationals vs burgers; Den Haag Fossielvrij goes Rode Hesjes

Onze regering en ‘volks’vertegenwoordigers leggen hun prioriteiten verkeerd. Ze luisteren vooral naar multinationals. Dat gaat ten koste van onze natuur, ons klimaat, onze gezondheid en onze toekomst. Om dat te veranderen, moeten we onze krachten bundelen met andere bewegingen. Den Haag Fossielvrij goes Rode Hesjes.

Den Haag Fossielvrij was zondag 13 januari aanwezig bij de eerste demonstratie van een nieuwe burgerbeweging: de Rode Hesjes. De Rode Hesjes hebben een linkse agenda, met veel aandacht en scherpe punten om klimaatverandering te stoppen. Omdat Den Haag Fossielvrij heeft meegeschreven aan hun manifest, hadden ze Femke uitgenodigd om te speechen.

Tekst speech onder de foto’s.

Bekijk: de speech van Femke, Florian en de Rode Hesjes met een prachtuitvoering van Sing for the Climate en Serko met een lied uit West-Papoea:

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Femke’s speech voor de Rode Hesjes:

Beste Hesjes!

Vandaag begint 2019 pas echt. Ik sta hier oog in oog met een nieuwe, krachtige burgerbeweging, die razendsnel groeit.

2019 wordt het jaar waarin wij de macht teruggrijpen van de multinationals. De multinationals die onze regering in hun greep houden.

Dit wordt het jaar waarin vele mensen en bewegingen zien dat we eigenlijk allemaal tegen hetzelfde vechten. En vooral ook vóór hetzelfde vechten.

Ons leven.

Een gezond en veilig leven, waarin we niet meer uit de natuur halen, dan die natuur aan kan.

Een eerlijk en sociaal leven, waarin we niet toestaan dat de zwakste schouders de lasten van rijke multinationals dragen.

Ik ben Femke van Den Haag Fossielvrij.

Fossielvrij is een wereldwijde burgerbeweging die strijdt voor een fossielvrije toekomst. Een toekomst zonder kolen, olie en gas. Een toekomst waarin de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 graad. Een toekomst waarin de macht bij de burgers ligt. En niet bij de grote bedrijven.

Deze winter liep ik door de Schilderswijk. Iemand sprak mij aan. ‘Koud he?’, begon hij. Ik zei: ‘Dat mag ook wel in deze tijd van het jaar.’

Hij vertelde dat hij zich zorgen maakte. ‘Het klimaat verandert”, zei hij. “En multinationals trekken zich niks van ons aan. Ze gooien hun gif in het water en vervuilen onze lucht en het gaat ze alleen maar om geld. Geld, geld en nog meer geld. Wat dat met ons doet, kan ze niets schelen. Als wij maar consumeren.’

Dit gesprek raakte me. Het sterkte me. Als zelfs een willekeurige voorbijganger zo praat, zien steeds meer mensen dat er iets fundamenteels mis is.

In naam van de economische groei, pompen fossiele multinationals steeds meer olie en gas op, ten koste van onze gezondheid, en onze toekomst.

In de naam van economische groei, verrijken multinationals zich en laten ons betalen voor de schade die zij veroorzaken. En het is niet zomaar schade, fossiele brandstof eet de grond weg onder ons bestaan.

Letterlijk.

De lucht, het water, de bodem, de dieren, de planten. Je zou het bijna vergeten, maar dat zijn de voorwaarden voor ons leven. Dat is waar wij het mee moeten doen.

De grenzen van de natuur, dat zijn ook onze grenzen.

Maar we poepen in ons eigen bed en vertellen onze kinderen dat het normaal is om tussen in die smeerboel te leven. Zij mogen later onze shit opruimen. En dat alles in naam van de economische groei.

In de naam van economische groei, groeit de kloof tussen rijk en arm en groeit de kloof tussen links en rechts.

In naam van de economische groei, groeit het aantal soorten dat verdwijnt. Groeit de zeespiegelstijging. Groeit de temperatuur op aarde. Groeit het aantal mensen dat vlucht omdat er in hun land niet meer te leven valt.

Ze vertellen ons dat we korter moeten douchen, dat we ons huis moeten isoleren. Het is waar, het is belangrijk en alle beetjes helpen. Maar zelfs alle beetjes bij elkaar lossen het klimaatprobleem niet op, niet zolang de fossiele industrie jaarlijks miljarden subsidie krijgt. 7,6 miljard, alleen al in Nederland!

We lossen het klimaatprobleem niet op, niet zolang de fossiele industrie gewoon reclame mag maken.

We lossen het klimaatprobleem niet op, niet zolang de overheid vergunningen geeft om nóg meer kolen, olie en gas uit de aarde te halen.

Wij eisen dat de overheid ‘nee’ zegt tegen de fossiele industrie. Wij eisen een afbouwplan voor de productie, de import en het gebruik van fossiele brandstof.

De overheid moet een maximum stellen aan fossiele brandstof en dat maximum elk jaar verlagen. Al vanaf 2020. Maar die oplossing komt niet eens op tafel in Den Haag. En waarom niet? Omdat de fossiele industrie mee schrijft aan het klimaatbeleid.

Maar mensen komen in opstand. Kinderen komen in opstand. Overal ter wereld spijbelen scholieren voor het klimaat. In Brussel vorige week 3.000! De leerlingen zeggen: waarom zouden wij ons best doen op school, als politici onze toekomst verprutsen? Waarom zouden wij ons aan hun regels houden, als die regels ons leven kapot maken.

Die kinderen op de Brusselse straten, jullie, hier, nu, in Utrecht. Al die mensen die bereid zijn om ergens voor te staan, om ergens voor te strijden, dat geeft me hoop.

De gele hesjes, de rode hesjes, de groene hesjes. Ze hebben hun verschillen, maar over een ding zijn ze het gloeiend eens. Het klopt niet. Het klopt niet dat de bazen van multinationals steeds rijker worden van het weghakken van onze bestaansgrond.

De economie als drijvende kracht, dat is de wortel die ons is voorgehouden. Lange tijd zagen we alleen de wortel. Nu zien we ook de begerige blik in de ogen van de mensen die de stok vasthouden.

Niet wij zijn het probleem, zij zijn het probleem. De multinationals die hun winst boven alles stellen. De schade zij aanrichten is onvoorstelbaar, en onherstelbaar. Het is bizar dat onze regering destructieve multinationals als vrienden verkiest, boven hun eigen achterban. Den Haag moet verantwoording afleggen aan haar bevolking, niet aan multinationals.

Maar wij zijn niet te stoppen.

Multinationals hebben geld. Maar wij hebben elkaar. En we zijn met steeds meer, omdat we steeds scherper zien dat onze problemen elkaar raken.

Aanstaande dinsdag leggen mensen overal ter wereld hun werk neer voor het klimaat, tijdens het wereldwijde Earth Strike. Ook in Nederland staken een hoop mensen.

En op 15 maart is er een wereldwijde scholierenstaking. Zet 15 maart in jullie agenda, want ook in Nederland gaan duizenden scholieren staken.

Ik hoop dan weer veel rode hesjes te zien, en een hoop rode kinderhesjes.

Samen zorgen we ervoor dat de multinationals hun greep op onze regering verliezen. Samen zorgen we voor een eerlijk en rechtvaardig klimaatbeleid. Samen bouwen we aan een fossielvrije toekomst en een land waar we wel trots op kunnen zijn.

 

Rode Hesjes over Klimaat

#7. Klimaatverandering, ecologie en de transitie naar een duurzame samenleving

– Zet fossiele brandstof onder aan de energiepiramide. Geen nieuwe fossiele infrastructuur en stel afbouwplan in. Investeer in groene energie. Biomassa is geen duurzame energie.

– Help mensen met een lager loon in de energietransitie. De grote verhoging van de energiekosten treffen arme(re) mensen relatief gezien het zwaarst.

– Belast de vervuilende bedrijven.

– Hanteer een eerlijk en rechtvaardig klimaatbeleid en hervorm handelsverdragen, zoals ISDS en Energy Charter Treaty, die een snelle en eerlijke transitie in de weg staan.

Zet de aarde en de natuur voorop; de basisvoorwaarden voor ons leven.

Solidariteit met de aarde, is solidair voor iedereen.

– Herstel de biodiversiteit; voorkom verdere uitsterving van soorten.

– Pak de intensieve landbouw en veeteelt aan, maak sommige GMO, patenten op organismen en chemische bestrijdingsmiddelen verboden.

– Beprijs producten eerlijk: verreken ook de schade die het product nu en in de toekomst veroorzaakt in Nederland en in andere landen.

– Pleit voor ecocide als 5e misdaad tegen de mensheid in het international strafrecht.

Lees meer op de Facebook-pagina van de Rode Hesjes