ArchiefHaags Klimaatpact 2030

Nota duurzaamheid van Den Haag is ‘grijze muis’

In de nota Duurzaamheid van Den Haag ontbreekt één belangrijk element, vertelt onze Paul van Winden donderdag as in de gemeenteraad. Hij stuurde zijn inspraak – zijn eersteling – alvast naar het AD. Die plaatsten zijn stuk als opinie. 

De mensheid staat aan de vooravond van een mondiale klimaatcrisis. Door de besluiteloosheid van onze overheden, de lobby van het bedrijfsleven en de gelatenheid van de burgers hebben we het al té ver laten komen. Kamerleden in Engeland namen een motie aan om de noodtoestand op het gebied van milieu en klimaat uit te roepen. De gemeenteraad van Amsterdam wil alleen nog fossielvrije auto’s toelaten.

En wat doet de gemeenteraad van Den Haag? Toch een stad met ruim een half miljoen mensen, de derde stad van het land. Een stad die wereldspeler wil zijn op het vlak van recht en vrede. Je zou verwachten dat die enige ambitie zou vertonen op het terrein van duurzaamheid, liefst daarin voorop zou willen lopen, nieuwe ontwikkelingen stimuleren. Maar nee, de gemeente Den Haag omarmt een Nota Duurzaamheid van het niveau middle of the road. 

De nota begint met het rustige groene hart van Den Haag, de gezellig strandtentjes en de statige panden. En vervolgens schrijft wethouder Liesbeth van Tongeren “Den Haag symboliseert de inzet van deze kadernota”. Nou, als dát de inzet is … …

Het ene rapport na het andere wordt gepubliceerd. Door het VN-klimaatpanel IPPC, door de Wereld Meteorologische Organisatie, zelfs door het World Economic Forum en vorige week het VN rapport over biodiversiteit. Belangrijke organisaties met rapporten, waarvan het ene nog alarmerender is dan het andere.

Maar nota Duurzaamheid die donderdag in de gemeenteraad besproken wordt is van het niveau: niks aan de hand, slaapt u rustig verder. En dus hoeft de gemeente nauwelijks iets te doen.

Als Shell zich zo gedraagt, dan kan ik me dat voorstellen. Maar de overheid dient te zorgen voor het welzijn van de inwoners. Denk aan de klimaatzaak van Urgenda. De overheid dient op te treden en actie te ondernemen.

De nota bulkt van het hebben van aandacht voor, en het faciliteren. Maar het nemen van initiatieven met enige ambitie en het stellen van harde deadlines ontbreekt. De gemeente drijft een beetje mee met de gangbare maatschappelijk trend. De gemeente Den Haag lijkt de urgentie van de milieucrisis te ontgaan. In ieder geval neemt zij niet haar verantwoordelijkheid voor haar inwoners. 

Amsterdam laat zien iets te willen voor haar inwoners, die durft het hoofd boven het maaiveld uit te steken. En natuurlijk leidt die actie tot veel reactie, maar in ieder geval doet zij iets. Deze nota zal echter weinig reactie losmaken, geen ambitie, een grijze muis.

Ik ben van mening dat deze nota de urgentie van de milieucrisis onderschat en veel te weinig ambitie toont om er iets tegen te doen. Naar mijn mening moet de gemeenteraad het college opdragen om uiterlijk voorjaar 2020 met een update te komen die veel meer ambitie vertoont.

Paul van Winden
Den Haag Fossielvrij