ArchiefEneco

Groene kandidaat-kopers roepen gemeenteraden op: Laat ons van Eneco de nationale groene kampioen maken!

Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij leggen zich niet neer bij de beslissing van Citigroup hen te weren uit het vervolg van het beidingsproces om Eneco te kopen. Ze verwijten Citigroup dat het ná de inschrijvingsperiode de toelatingseisen voor het biedingsproces heeft verhoogd. Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij slaan de handen inéén en roepen gemeenteraden op om hen alsnog als toe te laten tot het biedings- en onderhandelingsproces. Samen willen ze van Eneco een nationale groene kampioen maken die echt groene én voordelige energie levert.

Tegenwicht tegen Shell en Total
Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij weten goed wat hen bindt. Eneco moet Nederlands blijven, Eneco wekt 100% van de geleverde stroom duurzaam op, Eneco speelt een prominente rol in de energietransitie door te zorgen dat grootschalig en lokaal duurzame stroom wordt opgewekt en opgeslagen, Eneco legt nieuwe (niet-fossiele) warmtenetten en laadpalen aan en Eneco draagt innovatief bij aan alle ontwikkelingen die zorgen voor een snellere energietransitie.

Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij weten ook wat ze niet willen: “We willen niet dat Eneco in handen valt van een fossiel bedrijf als Shell of Total. Dan gebeurt hetzelfde als wat met Nuon en Essent is gebeurd, nadat respectievelijk Vattenfall en RWE ze overnamen: zeg maar dag tegen de groene ambities”, aldus Joeri Oudshoorn van Den Haag Fossielvrij. “Maar ook de consument zal dit merken, doordat wij voordelige stroom garanderen en zullen zorgen dat Eneco in de toekomst tal van (duurzame) energieproducten gaat aanbieden. Bij bedrijven als
Shell en Total gaat dit niet gebeuren. Sterker nog, die zullen de prijs voor de consument snel verhogen”, aldus Kees Koolen, een van de initiatiefnemers van Het Groene Consortium en CEO van Koolen Industries.

Geen kwalificatie
Het Groene Consortium blijft van mening dat ze zich had moeten kwalificeren voor de volgende ronde, ook al kreeg ze 27 mei te horen zich niet geplaatst te hebben voor de volgende ronde. De groene kandidaat-kopers verwijten de aandeelhouderscommissie van de verkopende gemeenten dat het op – na het sluiten van de inschrijving – extra eisen heeft gesteld aan de kandidaat-kopers. Joeri Oudshoorn van Den Haag Fossielvrij: “De eisen voor toelating tot het biedings- en onderhandelingsproces werden tijdens het proces verhoogd in het voordeel van fossiele reuzen en investeringsfondsen. Wij begrijpen dat de gemeenteraden daar nooit van op de hoogte gesteld zijn.” Om te voorkomen dat de groene kandidaat-kopers uit het biedingsproces worden geweerd en er geen echt duurzame partijen overblijven, doen ze nu een beroep op de gemeenteraden van de aandeelhoudende gemeenten. “Laat ons toe tot het biedings- en onderhandelingsproces!”, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraden. Dat kan, omdat in de voorwaarden is opgenomen dat de verkopende partij het verkoopproces mag aanpassen.

Koolen: “Eerst had men twijfel of we wel genoeg vermogen hadden. Dat hebben we nu aangetoond met een beschikbaar eigen vermogen van drie miljard euro. Dat heeft ons vanzelfsprekend tijd gekost. Nu zegt men dat we te laat zijn om ons te kwalificeren. Bij Booking.com en Uber heb ik ervaring opgedaan met grote overnames en het leiden van een bedrijf. Bij Koolen Industries doe ik nu hetzelfde. In deze klus heb ik ook echt zin. Het zou mooi zijn als de aandeelhouders ons als echt groene club verkiezen boven een oliemaatschappij. Het lijkt er echter op dat ze een consortium van partijen maar lastig vinden.” Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij willen juist
een breed consortium en zijn daarom ook met REScoopNL in gesprek over gezamenlijk optrekken. REScoopNL is de coöperatie van duurzame energiecoöperaties in Nederland, met circa 175 aangesloten coöperaties. REScoopNL heeft het volgende doel: er samen voor zorgen dat duurzame-energieprojecten slagen.

Partijen blijven strijdvaardig
Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij zijn strijdvaardig en blijven hun droom najagen. “We gaan een brief schrijven aan alle 44 gemeentes die eigenaar zijn van Eneco, met de vraag ons gezamenlijk toch toe te laten tot de volgende ronde”, aldus Gerben Pek, CEO en oprichter van Gutami Holding. “Daarnaast werken we graag samen met een partij die zich wel heeft gekwalificeerd voor de volgende ronde, maar alleen als het een echte groene partij is en daar scharen wij Shell of Total niet onder”, zegt Joeri Oudshoorn. Koolen: “Wij hebben deze partij echt wat te bieden: genoeg vermogen, kennis en ervaring, veel leden, Nederlandse wortels en ik wil Eneco wel leiden als CEO.”

Michiel Rexwinkel, oprichter van Greenchoice, en Willem Smelik, oprichter van Meewind, blijven dromen van een grote groep van duurzame energiebedrijven die samenwerken. “Als Greenchoice, Eneco en Qurrent samenwerken, vertegenwoordigen ze ruim 2,5 tot 3 miljoen klanten”, aldus Rexwinkel. Via Meewind kan iedereen ook participeren in Eneco. “Wij nodigen burgers, bedrijven, klanten en medewerkers van Eneco uit zich aan te sluiten bij ons en om mede-eigenaar te worden van Eneco”, vult Willem Smelik aan. Op deze manier kunnen gemeenten die dat willen hun belang ook behouden.

Eneco in delen
Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij zijn bang dat een nieuwe eigenaar Eneco in delen opknipt en ver-koopt. Mocht dit toch gebeuren, dan zijn Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij geïnteresseerd om bepaalde essentiële groene delen van Eneco over te nemen. Het zal niet als een verrassing komen dat het Haagse warmtenet en het 30% belang van Eneco in Greenchoice hoog op het verlanglijstje staan. Maar ook Eneco’s wind- en zonne-energieprojecten mogen rekenen op een warme belangstelling.

Over Het Groene Consortium en Den Haag Fossielvrij

Het Groene Consortium is een groep van duurzame ondernemers, aangevoerd door Koolen Industries uit Hengelo (Ov). Andere leden zijn onder meer Energieconcurrent uit Rotterdam (70% aandeelhouder van Greenchoice), Meewind uit Haarlem (beheerder van fondsen die investeren in uitsluitende duurzame energie) en Gutami Holding uit Groningen (een zonne-energiebedrijf).

De burgerbeweging Den Haag Fossielvrij is onderdeel van de wereldwijde Fossilfree-beweging en 350.org. Deze beweging stimuleert publieke instellingen, zoals gemeenten en pensioenfondsen, om hun geld terug te trekken uit de fossiele industrie (divesteren). Den Haag Fossielvrij voert campagne voor een snelle en eerlijke transitie naar 100% duurzame energie in 2030. Ze streeft ernaar om de banden te verbreken tussen gemeente Den Haag en de vele hoofdkantoren van fossiele multinationals in de stad (Shell, Total, Aramco, Q8 en vele anderen).


Voor vragen kunt u contact opnemen Joeri Oudshoorn (Den Haag Fossielvrij, 06-50829304) en/of Gerben Pek (Het Groene Consortium, 06-22176118).