Archief

Inlichtingendienst: stop je intimiderende bezoekjes

Het is niet iets dat je verwacht ooit in je leven mee te maken: dat de inlichtingendienst bij je aanbelt met de vraag of je informant wilt worden. Of je dus voor ze wilt spioneren onder je klimaatvrienden. Het overkwam onze Femke en nog minstens vier andere mensen die actief zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis.

De klimaatbeweging is een transparante beweging waarin iedereen welkom is. Juist onze openheid is een krachtig wapen in een wereld die veel te verbergen heeft. Daarom formuleerden we met elkaar een gezamenlijk antwoord op de intimiderende benadering van de inlichtingendiensten.

“De inlichtingendienst van de politie heeft de opdracht om onveiligheid te voorkomen in een maatschappij waarin de fossiele industrie gewoon z’n gang kan gaan. Maar dat brengt deze dienst in een lastig parket. Want welke kant moet ze kiezen als onze maatschappij een gevaar voor zichzelf vormt?”

NRC plaatste onze open brief aan de inlichtingendienst als opinie-artikel en onderzocht voor het hoofdartikel welke inlichtingenafdeling ons heeft bezocht.

Kamagurka maakte een cartoon bij het artikel voor NRC Next.

Martijn interviewt Femke: