Archief

Afscheid van onze klimaatburgemeester Krikke

Vandaag maakte burgemeester Pauline Krikke bekend dat ze per direct opstapt. Toen ze ‘klimaatverandering’ als speerpunt koos, noemden wij haar onze klimaatburgemeester. Die rol heeft ze niet kunnen waar maken.

Wat ons betreft is dit de allermooiste foto van ex-burgemeester Pauline Krikke, een half uur na haar officiële installatie in maart 2017.

Op deze foto sprak ze ons toe – 100 stadsbewoners van alle leeftijden en uit alle wijken. Wij hadden net ‘Sing for the Climate’ voor haar gezongen en gevraagd of ze onze ‘Klimaatburgemeester’ wilde worden.

Krikke antwoordde tot onze grote verrassing dat ze klimaatverandering had benoemd als een van de twee speerpunten van haar burgemeesterschap. We waren blij en zagen uit naar een goede samenwerking.

Maar, op dat moment wist de kersverse burgemeester nog niet dat Den Haag barst van de hoofdkantoren van fossiele multinationals. Ze wist nog niet dat behalve Shell hier ook de Europese hoofdkantoren zitten van Aramco, Q8, Total en vele andere fossiele reuzen. 

Krikke wist op dat moment óók nog niet dat het gemeentelijk beleid is om nóg meer fossiele hoofdkantoren naar de stad te halen. En dat er een ambtenaar fulltime bezig is de relaties met de fossiele industrie in de stad goed te houden.

Een burgemeester die klimaatverandering als speerpunt kiest, is dan niet handig. Van het ‘klimaatburgemeesterschap’ van Krikke kwam dus weinig terecht. 

We vinden het dapper dat de burgemeester de eer aan zichzelf houdt en nu aftreedt. We hopen dat ze als ex-burgemeester van de Internationale Stad van Olie en Gas meer kan doen om de oorzaak van klimaatverandering te stoppen.

Bekijk de beelden van onze energieke campagne waarin we – samen met 300 Hagenaars – de nieuwe burgemeester een warm welkom heetten.