Archief

Den Haag Fossielvrij staat in Trouw Duurzame 100

Den Haag Fossielvrij in de Trouw Duurzame 100

Den Haag Fossielvrij staat op plaats 46 van de Trouw Duurzame 100. Wij zijn trots op deze eervolle plek. Den Haag is goed vertegenwoordigd in de top 100. Ook onze vrienden van LekkerNassuh en GroeneMient staan erin.

Trouw schrijft over ons:

Den Haag Fossielvrij is een groep van zo’n twintig mensen die voor elkaar wil krijgen dat de stad de banden met oliebedrijven als Shell, Total en Aramco verbreekt.

De organisatie wil geen nieuwe fossiele investeringen in Den Haag en verzet zich daarom tegen een plan voor een pijpverbinding tussen de Botlek en Den Haag voor transport van industriewarmte om Haagse woningen te verwarmen. Den Haag Fossielvrij heeft zich gevoegd bij Het Groene Consortium, dat wil meebieden om energiebedrijf Eneco te kopen.

“We werken aan een 100 procent duurzame en eerlijke transitie die in Den Haag in 2030 klaar moet zijn”, aldus Joeri Oudshoorn, die het initiatief nam voor de aankooppoging. “Als burgerbeweging openen we de ogen van heel veel burgers. We hebben het speelveld van actievoerders vergroot naar de aankoop van een miljardenbedrijf. Fossiele bedrijven moeten nu rekening houden met actievoerders op hun eigen terrein.”

Bekijk ook de andere burgerinitiatieven in de Trouw Duurzame Top 100

We zijn dankbaar voor deze kroon op ons harde werk sinds 2016. Maar willen we benadrukken dat we liever niet in ranglijstjes denken, als het gaat om het redden van het leven op aarde. Vele mensen en groepen werken zich uit de naad voor het klimaat. Hun naam zal nooit in een top 100 prijken. De beloning waarvoor wij het uiteindelijk samen doen: een leefbare wereld. Nu en in de toekomst.

Trouw presenteert dit jaar voor de elfde keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. Dit jaar is de lijst anders dan andere jaren: in plaats van wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, bestaat de Duurzame 100 dit jaar uit initiatieven van onderop. 

Kom ook naar het gratis festival in Pakhuis de Zwijger rond de Trouw Duurzame Top 100