Archief

Geef hoofdkantoor Shell geen ruimte. Zeg ‘nee’ tegen Shell

Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij spreekt in tegen groei van het hoofdkantoor van Shell

De groeiplannen van het hoofdkantoor van Shell zijn op zo veel manieren fout. Het gebouw moet ‘duurzaam’ worden en bovendien ‘klimaatbestendig’. Wij spreken de gemeenteraad van Den Haag moed in: ‘Trap er niet in. Geef Shell niet nog meer ruimte. Zeg ‘nee’ tegen Shell.’

Tijdens de vergadering van de Haagse gemeenteraad op 17 oktober spraken Femke en Joeri in tegen de groei van het fossiele hoofdkantoor van Shell. In de video eerst de inspraak van Femke en daarna die van Joeri. Onder de video de uitgeschreven tekst van Femke.

Nee zeggen.

Veel mensen vinden dat moeilijk. Ook gemeente Den Haag vindt dat lastig. Maar ook u kunt het. Ook u kunt nee zeggen.

Shell wil de publieke ruimte naar z’n eigen hand zetten en er een Shell-campus van maken. Wat is het publieke belang voor gemeente Den Haag om hier de regie uit handen te geven?

Wat maakt Shell zo speciaal?

De planuitwerking voor de Shell-campus telt 47 pagina’s. In het document komt wel 45 keer het woord ‘duurzaamheid’ voor. Het woord ‘klimaatbestendig’ staat er 11 keer in.

Het zijn opvallende woorden in het ontwerp voor het hoofdkantoor van een fossiele multinational.

Moet je voorstellen. Straks is het hoofdkantoor van Shell een toonbeeld van duurzaamheid. Waarschijnlijk komen er rondleidingen voor ambtenaren, bestuurders en internationale delegaties om te laten zien hoe goed Shell de verduurzaming van z’n hoofdkantoor heeft aangepakt.

O wat is Shell goed bezig! Shell wil echt wel.

Maar in datzelfde hoofdkantoor zegt grote baas Ben van Beurden: “Het is volstrekt legitiem om te investeren in langlopende olie- en gasprojecten.” Vanuit datzelfde hoofdkantoor zegt hij: “Ik pomp alles op wat ik kan oppompen.”

Vanuit de – ik citeer – ‘open, groene en transparante’ campus, gooit Shell de olie- en gasproductie rücksichtsloos ophoog. En niet zo’n beetje ook.

Moet je voorstellen! In 2030, het jaar waarin Den Haag klimaatneutraal wil zijn, wil Shell 38% méér olie en gas uit de grondhalen. 38% meer.

Shell ligt nu al op ramkoers met de toekomst. En kiest ervoor om nog flink wat gas bij te geven.

En Den Haag noemt Shell een partner in de energietransitie?

In de stukken lees ik dat het hoofdkantoor straks tot in de puntjes beschermd is tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Moet je voorstellen! Shell-medewerkers kunnen er straks zonder hittestress of waterstress plannen maken die de temperatuurstijging en watersnoodrampen elders verergeren.

Veel mensen zijn niet zo rijk als Shell. Zij kunnen er niet even een hap geld tegenaan gooien om zich te beschermen tegen de schade die Shell en de Shells in deze wereld veroorzaken.

Den Haag, de stad van Vrede en Recht, moet grenzen stellen. Want Shell kent geen grenzen. Die raast gewoon door. 38% méér olie en gas in 2030!

Geef Shell niet nóg meer ruimte. Geef Shell geen zeggenschap over een stukje Den Haag. Zeg nee tegen Shell.

Bedankt…

En verder vind ik dat zwarte piet tot het verleden behoort.