ArchiefVerbreek de banden met de fossiele industrie

Vredespaleis spreekt recht wat krom is: lezing & discussie 17 februari

vredespaleis poster

In het Vredespaleis, hét symbool voor Vrede en Recht, huist het Internationale Hof van Arbitrage. En dit Hof spreekt recht, wat krom is. Het spreekt recht, in het voordeel van multinationals die winst mislopen als landen wetten gaan invoeren voor milieu, klimaat, gezondheid en mensenrechten.

In de praktijk gaat dat zo: als een land de stekker uit de fossiele industrie wil trekken, kan het Hof van Arbitrage in het Vredespaleis aan de hand van handelsverdragen als ISDS en het Energy Charter Treaty besluiten dat land te dwingen om een schadevergoeding te betalen. Vaak is alleen de dreiging van zo’n kostenpost al genoeg voor regeringen om beleid te maken dat de fossiele industrie geen strobreed in de weg zit.

Maar wat er gebeurt als het land toch nee zegt, zie je in de zaak Chevron vs. Ecuador. Chevron veroorzaakte vervuiling in de Amazone in Ecuador, in natuur van onschatbare waarde en het leefgebied van vele oorspronkelijk bewoners. Daarna verliet het bedrijf het land om de verantwoordelijkheid te ontlopen. En wat deed Chevron vervolgens vanuit een ander land? Chevron eiste – via het Hof van Arbitrage hier in Den Haag – dat Ecuador aan Chevron schadevergoeding betaalt. Chevron werd in het gelijk gesteld.

Dat is de omgekeerde wereld, maar het gebeurt hier, in het Vredespaleis, in de naam van Vrede en Recht.

Meer hierover te weten komen? Kom dan maandagavond 17 februari naar ‘Het Vredespaleis spreekt recht wat krom is’. Niels Jongerius, van het Transnational Institute (TNI), zal dan een lezing geven over de handelsverdragen die dit onrecht mogelijk maken. Letty Fajardo Vera zal het verhaal vertellen van UDAPT: getroffenen van Chevron (voorheen Texaco). Er zal gelegenheid zijn tot het stellen van vragen en ruimte voor discussie. Johnito verzorgt muzikale omlijsting voor de avond. 

Datum en tijd: 17 februari. Begin om 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Grand Café Utopie, Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag
Toegang: gratis

Meer achtergrond
Artikel Follow The Money: De dreiging van het Energy Charter Treaty: miljardenclaims remmen klimaatbeleid, door Roeline Knottnerus, onderzoeker voor TNI en SOMO

TNI publicaties (EN): 50 Jaar ISDS en One Treaty to rule them all

Stop ISDS (EN) | Handel Anders | Stop Chevron Impunity

Verhalen van de frontlinie in Ecuador en meer, in deze playlist:

Follow The Money van 4 november 2019:
Kolenboer Uniper wil burgers laten opdraaien voor zijn slechte investering