Fossiele hoofdkantorenNieuwsShellVerbreek de banden met de fossiele industrie

Den Haag als gas(t)stad voor internationale klimaattop

Gemeente Den Haag maakt bekend dat ze gaststad wil worden van een internationale klimaattop in 2020 over klimaatadaptatie. Gaststad? Gasstad zal de burgemeester bedoelen!
Is gemeente Den Haag wel de meest geschikte stad om een klimaattop in 2020 te hosten? De top gaat over klimaatadaptatie. Oftewel over de bochten waarin de wereld zich moet wringen om zich aan te passen aan chronische klimaatontwrichting die nog elke dag wordt verergerd. Gemeente Den Haag werkt hier willens en wetens mee aan mee. De stad faciliteert maar liefst 15% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. 

Den Haag, stad van Olie en Gas

Den Haag doet er alles aan om fossiele hoofdkantoren naar de stad te halen. De stad gaat op de knieën om het de olie- en gasindustrie naar de zin te maken. Behalve Shell, zijn ook de hoofdkantoren van Total, Aramco, Q8, Abu Dhabi National Oil en vele andere olie- en gasmultinationals in Den Haag gehuisvest. Dat is geen toeval, dat is beleid.

Den Haag is goede locatie om het rijk te belobby’en

The Hague Business Agency, dat namens de gemeente fossiele internationals werft, schrijft op z’n website: “Royal Dutch Shell is one of the large players that have chosen to be in the proximity of the national government, which plays a major role in licensing for the Dutch North Sea Shelf.”

Den Haag is anno 2018 nog door-en-door fossiel

Bij de gemeente werkt een ambtenaar fulltime aan de relaties met de fossiele industrie. In 2016 reisde een wethouder naar China om een deal te beklinken met een Chinese fossiele multinational die z’n hoofdkantoor in Den Haag vestigde. Anno 2018 voert de gemeente nog steeds actief beleid om de Europese hoofdkantoren van olie- en gasmultinationals naar de stad te halen. Het college heeft zelfs een motie ontraden om te stoppen met het acquireren van olie- en gasindustrie. Ook tekenend: de gemeente laat zich over de lokale energietransitie adviseren door fossiele multinational Shell.

Gaststad voor de fossiele industrie

Bij elkaar opgeteld leveren de fossiele hoofdkantoren 1,2% van de werkgelegenheid in Den Haag en maar liefst 15% van de wereldwijde opwarming van de aarde. Den Haag kan hier haar ogen niet voor sluiten. Den Haag is mede verantwoordelijk voor hun broeikasgassen. En voor de onherstelbare schade die daarmee gepaard gaat.