Archief

Femke en Anne stappen over naar Reclame Fossielvrij

Femke en Anne stonden aan de wieg van de lokale klimaatgroep Den Haag Fossielvrij in 2016. Ze kijken terug op geweldige campagnes en mooie successen. Sinds begin 2020 zijn ze niet meer actief voor Den Haag Fossielvrij, maar voor een nieuwe campagne: Reclame Fossielvrij. Reclame Fossielvrij strijdt voor een landelijk verbod op fossiele reclame.

Waarom zijn jullie overgestapt naar Reclame Fossielvrij?

Femke: “Klimaatverandering gaat zo snel. Zolang de fossiele industrie mag blijven misleiden met reclame, marketing en sponsoring, houden ze de mindset van de samenleving ‘fossiel’ en vertragen ze de transitie. In onze campagnes voor Den Haag Fossielvrij zagen we hoe het college van gemeente Den Haag Shell op zijn ‘groene ogen’ gelooft. Dat is een direct resultaat van hun groene marketing, zoals kinderfestival Generation Discover. Met Reclame Fossielvrij willen we de rem van de transitie halen die verandering tegenhoudt.”

Anne: “Het was tijd voor vers bloed bij Den Haag Fossielvrij. Mensen die vol frisse moed DH FV weer oppakken. Na al die jaren was de magie een beetje uitgewerkt voor mij. Het voelde aan als een oud pak dat heerlijk zat maar waarvan je weet dat als je verder wil komen je het nu toch een keer moet gaan vervangen. En de nieuwe campagne voor Reclame Fossielvrij bood die kans. Een nieuwe spannende grootse campagne met een heel concreet doel.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen vier jaar Den Haag Fossielvrij?

Anne: “Als een prachtige tijd waarin ik veel nieuwe vrienden gemaakt heb en veel geleerd heb. Bijvoorbeeld dat je met een klein clubje eigenlijk verbazingwekkend veel kan bereiken. In ons geval bijvoorbeeld dat op gemeentelijk niveau in het coalitieakkoord staat dat Den Haag Klimaatneutraal in 2030 moet zijn.”

Femke: “Vooral de eerste 3 jaar waren fantastisch. We hebben zo veel gedaan en ook veel bereikt. Ik kwam uit een heel ander soort wereld, ik freelance’te voor banken en de rechtspraak. Ondertussen groeiden mijn zorgen over het klimaat. Ik was heel blij dat ik mijn zorgen kon vertalen naar iets doen – dat ook nog effect had ook. Alles aan klimaatcampagnes voeren was nieuw voor me. Een grote ontdekkingstocht.”

Aan welk project koesteren jullie de beste herinneringen?

Anne: “Aan welk project eigenlijk niet? De fietsparades waren geweldig maar ook het Zingen voor de Klimaatburgemeester. Maar ook de 300+ bedrijven en instellingen die we achter het Haags Klimaatpact hebben gekregen.”

Femke: “Moeilijk kiezen! Zingen voor de Klimaatburgemeester, de 1e Haagse Fietsparade voor het Klimaat, Generation Discover. Dat waren drie grotere, langdurige campagnes. Maar onze filosofie was ‘riding the waves’. Oftewel: niet alles vastleggen in jaarplannen, maar flexibel blijven om zo snel in te spelen op actualiteiten. In de serie flitsacties staan in mijn top 3:

  • het spontane protest dat we binnen drie dagen organiseerden toen we hoorden dat Marjan van Loon adviseur energietransitie werd van wethouder Liesbeth van Tongeren
  • de actie met VR-brillen toen raadsleden het ‘duurzame’ huis van Shell bezochten
  • de parodie op Shell: filmpje ‘Kop in het Zand’ (zie onder)

Wat zijn concrete resultaten die jullie hebben bereikt?

Femke: “Samen met Fossielvrij Onderwijs hebben we de banden tussen de gemeente en Shells kinderfestival Generation Discover verbroken. Shell heeft het festival daarop verplaatst naar Rotterdam. Dat was een geweldige overwinning. Verder hebben we de urgentie van klimaatverandering behoorlijk tussen de oren gekregen van raad en college met de fietsparades, de klimaatburgemeester-actie en het Haags Klimaatpact. 78% van de raad tekende voor ambitieus klimaatbeleid. Het jaar om klimaatneutraal te worden, is met 10 jaar vervroegd.”

Anne: “Dat het klimaat op de kaart is gekomen in de Gemeenteraad en in de stad. Het eerder genoemde coalitieakkoord is daar een prachtig voorbeeld van.”

Wat is de mooiste of grappigste anekdote?

Anne: “Niet zo zeer een anekdote maar de fotomomenten bij de twee fietsparades. De eerste met de hele groep voor het Vredespaleis en de tweede onder de monumentale Kastanje op de Koekamp. Van een afstandje daar naar kijken en zien dat je met je clubje dat bereikt hebt is prachtig.”

Femke: “De meest bizarre anekdote was toch wel het huisbezoekje van een inlichtingendienst. Dat was op z’n zachtst gezegd nogal vervreemdend.”

Wat is jullie favoriete spotlight-momentje?

Anne: “Vroeger was ik al bang om voor de klas wat te zeggen en tijdens de Fietsparade voor het Klimaat stond ik voor een groep van 200 mensen met een megafoon te zeggen wat we die dag zouden gaan doen. Dat gaf mij toch wel enige trots.”

Femke: “Ik heb heel vaak ingesproken in de gemeenteraad. Dan bereidde ik mijn tekst altijd goed voor. Maar het mooist was misschien het moment toen ik in de tweede termijn de gelegenheid nam om onvoorbereid iets te zeggen. Toen sprak ik vanuit mijn hart. Ik kreeg daarna ook een vraag van een raadslid. Waarom ik de uitnodiging had geweigerd om koffie met Shell te drinken.”

Den Haag Fossielvrij stoomt gewoon door met een vers team! Hebben jullie nog een wens voor de nieuwe kartrekkers?

Allebei: “Den Haag Fossielvrij gaat haar tanden weer laten zien! Fijn dat deze mooie club een vervolg krijgt. Lokale actie en druk is heel erg belangrijk. Den Haag ligt nog lang niet op koers van het eigen beleid: Klimaatneutraal in 2030.”