Den Haag Fossielvrij in 2018

Alle acties en activiteiten van Den Haag Fossielvrij in 2018. En wat context aan klimaatbeleid en -ontwikkelingen. Klik op de plaatjes en volg de links voor meer informatie.

Januari

Met de Haagse Stadspartij organiseert Den Haag Fossielvrij 19 januari de Haagse Fakkeltocht voor Groningen. Kijk ook de interviews, zoals met met Dirk: “Dirk woont met zijn gezin bij zijn moeder in Den Haag: zijn huis in Groningen is niet veilig.”

Praten over Klimaatverandering

21 januari

Opinie AD Haagsche Courant

26 januari

Inspraak Den Haag Fossielvrij bij commissie Leefomgeving over groei Rotterdam The Hague Airport

31 januari

"Met dubbele boodschap groei luchtvaart snijdt overheid zich in de vingers"

Februari

Vergadering 5 februari in Bazaar of Ideas. In 2018 heeft Den Haag Fossielvrij 13 algemene vergaderingen.
Wat social media cijfers over 2018:
Circa 300 Facebookposts.
466 Tweets. Topmaand voor weergaven september, met 176.731, zie hieronder. Daarna juli en februari.

Instagram #2018bestnine en cijfers:

Maart

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018, als politieke partijen vooral bezig zijn zich te profileren, legden wij de nadruk op hun overeenkomsten. 14 van de 15 lokale politieke partijen in Den Haag hebben het Haags Klimaatpact gesloten. Daarin hebben de partijen – van links tot rechts (78% van de raad) afgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Wij startten een campagne om te laten zien hoe breed ook de steun in de stad is voor ambitieus klimaatbeleid. Lees alles op de pagina Steun uit de Stad voor het Haags Klimaatpact.

Praten over Klimaatverandering: inclusiviteit

25 maart

Praten over Klimaatverandering: jezelf niet verliezen

14 april

April

Jongeren bij inspreken eerste raadsvergadering: "Zorg voor onze toekomst!"

Presentatie voor expats

7 april
Wieneke geeft een presentatie bij het Energy Café The Hague voor een internationaal publiek van expats, internationale studenten en andere geïnteresseerden.

Den Haag Fossielvrij bestaat twee jaar!

22 april

Mei

22 mei is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell, de AGM, in het Circustheather. Femke spreekt in: “Houdt Shell van kinderen?” Martijn interviewt een Mapuche uit Zuid-Amerika over de strijd van zijn volk tegen Shell. Buiten vraagt Fossielvrij NL mensen te breken met Shell.

Vergadering

8 mei

 We vergaderen op een inspirerende nieuwe locatie: MIAW (Make It Art Worthy).

#Ookjouwzaak

19 mei

We helpen MilieuDefensie handtekeningen ophalen voor hun rechtszaak tegen Shell.

Protest tegen investering in Poolse Kolen door Nationale Nederlanden

31 mei

Juni

Femke bij Landelijk Protest Luchtvaartgroei, 23 juni:
“Fossielvrij zegt dat klimaatverandering niet te stoppen is door mensen te vertellen dat ze korter moeten douchen: we moeten in verzet komen tegen de macht van de industrie. Daarom geeft het protest tegen de groei van luchtvaart mij hoop. Het zijn bewoners als Be en Richard die dit protest mogelijk hebben gemaakt. Als burgers moeten we elkaars stem versterken. Dat is waar we invloed hebben.”

Den Haag klimaatneutraal in 2030!

4 juni

Het nieuwe Haagse college legt zich vast op in 2030 klimaatneutraal te zijn! Den Haag Fossielvrij reageert: "Dat betekent dat het klimaatbeleid de komende vier jaar een flinke versnelling moet krijgen. Moet daarvoor bijvoorbeeld niet ál het geld van de verkoop van Eneco nu al naar de energietransitie?"

Buitenvergadering

19 juni

Juli

17 juli 2018 Gemeente Den Haag geeft Shell geen subsidie meer voor festival Generation Discover. Ook zal de gemeente het festival niet meer openen of op een andere manier steun verlenen. Het besluit van het college is een breuk in de relatie tussen de oliemultinational Shell en z’n thuisstad Den Haag. Den Haag Fossielvrij is trots op dit resultaat. 👉 Persbericht. 👉 Media over stopzetten gemeentesubsidie Generation Discover van Shell.

Interview Femke AD Haagsche Courant

2 juli

Een groot interview met Femke in het AD Haagsche Courant over Den Haag Fossielvrij en waarom ze een climatesabbatical heeft genomen: "Als ik iets aan het klimaat wilde doen, moest ik het nú doen."

Jureren bij zeepkistenrace

7 juli

Femke is jurylid tijdens de Zeehelden Zeepkistenrace op het Zeeheldenfestival 2018 samen met Sjoerd van TrashUre Hunt.

Presentatie manifest voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019

12 juli

Oproep B
In het manifest pleit Den Haag Fossielvrij onder andere voor een transitie-ombudsman.

Kantoortje bij Utopie Advocaten!

17 juli

Den Haag Fossielvrij krijgt een echt kantoortje, bij Utopie Advocaten! Voortaan vergaderen we hier ook.

Augustus

De invloed van Shell in de maatschappij wordt het weekend van 18 en 19 augustus opeens heel zichtbaar in het centrum van Den Haag. Grote gele olieleidingen liepen door de Grote Marktstraat en de Passage. Het winkelend publiek moest erom heen lopen. #MindthePipe stond op de buizen.

Het was onderdeel van een kunstperformance van groep van 22 kunstenaars en reclamemakers, die samen met Tools for Action een campagne voor Fossielvrij Onderwijs/Den Haag Fossielvrij bedachten in protest tegen de groeiende aanwezigheid van Shell in het onderwijs.

Slachtoffers van de "vooruitgang".

20 augustus


Den Haag Fossielvrij verklaart zich solidair met de "slachtoffers van de vooruitgang": de bomen. We zijn aanwezig bij de eerste van een serie 'stilstaan voor de gevelde bomen'.

#CodeRood

24 - 31 augustus


Code Rood strijkt dit jaar neer in Europa's grootste gasveld, Groningen, nadat ze vorig jaar in de Amsterdamse kolenhaven waren. Verscheidene mensen die actief zijn bij Den Haag Fossielvrij, doen ook mee met deze grote actie, op de foto drie van hen in de mediabus. 

September

In de ochtend van 1 september, tussen 8 en 9.30 uur, protesteren zo’n 50 mensen voor de hoofdingang van het Haagse stadhuis tegen de invloed van Shell op de lokale energietransitie. Ze vragen de gemeente Den Haag de subsidie aan The Hague Economic Board stop te zetten, zolang Shell er adviseur energietransitie is. De actie is georganiseerd door Den Haag Fossielvrij en Dwars Leiden-Haaglanden. Lees meer en bekijk de foto’s en video’s

Den Haag Fossielvrij krijgt een steunstichting

4 september


Op de foto: drie (interim-)bestuursleden met de statuten, bij de notaris.

Rise for the Climate

8 september


Den Haag Fossielvrij is aanwezig bij dit protest, georganiseerd in solidariteit met de scholierstakingen die overal ter wereld plaatsvinden. (En ons spandoek is teruggevonden 😄)

Shell New Energies stelt niets voor zolang Shell vol inzet op olie en gas

10 september

Blij met het nieuws dat Shell z’n afdeling New Energies een upgrade geeft? Helaas, zolang diezelfde multinational volop investeert in olie en gas, schiet de wereld er niets mee op. Echt klimaatbeleid = nee durven te zeggen tegen de fossiele industrie. Lees meer.

"Goedgelovige Sjaak Bral laat zich een rad voor de ogen draaien door Shell"

15 september


Martijn legt, naar aanleiding van een column van hem, Sjaak Bral uit waarom uitgaan van de beste intenties van Shell naïef is.

"Een strategie voor minder klimaatambitie"

19 september

Alle greenwashing ten spijt, wat Shell écht wil wordt deze week duidelijk. Business Europe, de geheime lobbyclub van o.a. Shell, Exxon, KLM en VNO-NCW staat opeens vol in de schijnwerpers.

Greenpeace publiceert een intern document waarin Business Europe z'n leden consulteert over welke strategie de lobbyclub zal gebruiken om de aangescherpte klimaatambitie tegen te werken. Lees meer.

Bij "Klimaatvluchtelingen, milieurechtvaardigheid en schone energie,"

22 september


Bernhard: "Om klimaatverandering te stoppen moeten we voorbij individuele verantwoordelijkheid kijken en ons richten op de verantwoordelijkheid van overheden en multinationals."

Oktober

Feest na onze vergadering van 23 oktober: Shell heeft laten weten dat hun Generation Discover Festival niet meer in gemeente Den Haag zal plaatsvinden! Femke (voor Den Haag Fossielvrij én Fossielvrij Onderwijs): “Een kroon op onze campagne.” En: “Waar Shell z’n festival ook opbouwt, ook daar zal protest zijn. Shell ligt met z’n fossiele business model op ramkoers met de toekomst van de kinderen die het probeert te interesseren voor technologie. Het fossiele tijdperk is voorbij, de greenwashing moet stoppen.” Meer op de data hieronder.

Haagse Mug discussie: "Shell in Den Haag een vloek of een zegen?"

3 oktober


Femke en Bernhard presenteren een debat "Shell 'vloek of zegen' voor Den Haag", voor de Haagse Mug.

✊Hambi Bleibt!✊

2014-02-11

Er zijn deze dag 50.000 mensen op de been voor de Hambacher Forst Besetzung in Duitsland. Den Haag Fossielvrij is er ook bij.

Voor wie twijfelt over de intenties van Shell

9 oktober


"Even headlines that are true can be misleading. They might even make people think we have gone soft on the future of oil and gas. If they did think that, they would be wrong." Aldus Shell CEO Ben van Beurden.

Hiermee veegt Ben van Beurden in één klap alle groene PRaatjes van zijn collega Marjan van Loon in de prullenbak. En maakt hij ons werk een stuk makkelijker.

38 Haagse basisscholen niet naar Shell-festival Generation Discover

10 oktober


“Shell blinkt niet uit in duurzame ambities,” zo verklaart Gerard van Drielen, bestuursvoorzitter van Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden. “Daarom doen wij niet mee aan Generation Discover. Wij maken de keuze ons te richten op duurzaamheid en niet op klassieke fossiele brandstoffen. Als ergens een plek is om kinderen kennis te laten maken met milieu en duurzaamheid, dan is dat op de basisschool.”

Le Marie Marché - Goes Green (Reinkenstraat)

14 oktober

We staat bij de duurzame markt Le Marie Marché - Goes Green, in de Reinkenstraat.

Hogeschool Leiden: “Wij zijn geen partner van Shell”

16 oktober

De Hogeschool Leiden staat met z’n logo op het festival Generation Discover van Shell, maar ontkent partner te zijn van Shell en het festival Generation Discover.

Stuur Shell de klas uit!

17 - 22 oktober


17 oktober opent de hoogste ambtenaar van OCW Shell's Generation Discover festival. Femke: "De vraagt rijst de vraag wat het ministerie van onderwijs belangrijker vindt: de toekomst van Shell of die van kinderen."

Fossielvrij voert dan al enkele weken online campagne tegen het festival. Alle dagen van het festival worden voor de deur in totaal duizenden flyers uitgedeeld. Veel politieke partijen en hun jongerenafdelingen sluiten zich in protest aan.

Olielekkage bij Shell festival Generation Discover

Met een creatieve actie laat Fossielvrij het ware gezicht van Shell zien. Femke: "Met Generation Discover doet Shell net alsof het groen is en dat het begaan is met de toekomst, maar Shell is 98% fossiel en ligt daarmee op ramkoers met de toekomst."

Kijk ook de playlist met item EenVandaag en video’s en interviews van de actiedag.

“Shell moet wurgcontracten voor kinderen ongeldig verklaren”


Femke: “Dit contract voor Generation Discover is keihard. Shell mag de beeltenis van de kinderen naar eigen believen gebruiken. Het bewijst dat dit festival kindermarketing is.” En: “Dit contract bewijst: een gratis lunch bestaat niet.”

Pensioenfondsen tegen Shell: stop met lobby'en tegen klimaatbeleid

Shell heeft een brief gekregen van een groep rijke pensioenfondsen met de waarschuwing: stop met lobby'en tegen klimaatbeleid.

De stem van de pensioenfondsen zal hopelijk gehoord worden op Shells hoofdkantoor in Den Haag, want samen beheren deze pensioenfondsen zo'n 3 biljoen (!) dollar.

November

,,Je hebt altijd mensen die in hun milieu-denken doorslaan en overal over zaniken.” Dit is geen uitspraak van iemand die om half drie ’s middags met een borrel aan de bar hangt. Dit is een uitspraak van Richard de Mos, wethouder Economie van Den Haag, de Internationale stad van Vrede en Recht. Wij vragen het college deze woorden terug te nemen.

Vergaderen in Grand Café Utopie

5 november


We vergaderen nu beneden, in Grand Café Utopie.

Kritiek op subsidie strandrace: ‘De race is in strijd met klimaatambitie’

7 november


AD Haagsche Courant - Een evenement met duizend ronkende motoren staat haaks op de Haagse doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat vinden (milieu)organisaties [red.: waaronder Den Haag Fossielvrij] en linkse politici.

Wethouder Richard De Mos (Groep de Mos, economie): ,,Je hebt altijd mensen die in hun milieu-denken doorslaan en overal over zaniken.”

"Stad van vrede en recht maakt deel uit van systeem dat bedrijven onschendbaar maakt"

7 november


Hoe rechtvaardig is Den Haag, als Internationale Stad van Vrede en Recht? Voor wiens recht komt het Permanent Court of Arbitration eigenlijk op? Kijk twee interviews, met twee oorspronkelijke Amazone bewoners en een expert in Handels- en investeringsverdragen. (Facebook)

Nieuwe afhankelijkheid van fossiele industrie? Dom plan

8 november

Den Haag wil in 2030 klimaatneutraal zijn, maar hoe kan de stad dan kiezen voor een nieuwe fossiele vorm van warmte? Femke Sleegers sprak namens Den Haag Fossielvrij in bij de begrotingsbehandeling van gemeente Den Haag. Lees en kijk terug. Via de link naar het terugkijken, is ook de inspraak van Joeri Oudshoorn te vinden, over hetzelfde onderwerp.

Shell niet welkom in Amsterdam met Generation Discover

11 november

Shell festival Generation Discover vertrekt uit Den Haag, maar is niet welkom in Amsterdam. Dat laten maar liefst acht (!) politieke partijen weten. Ook raadsleden in Rotterdam willen het kindermarketingfestival weren.

Raki Ap bij bruggenbezetting Extinction Rebellion, in Londen

17 november

Onze Raki Ap van Free West Papua Campaign (Nederland) is in Londen om duizenden mensen moed in te spreken.

Extinction Rebellion houdt deze dag, op Rebellion Day, vijf bruggen in Londen bezet uit protest tegen het passieve en onverantwoordelijke beleid van hun overheid.

Uithof ontvangt Green Key

Directeur Eugène de la Croix krijgt het Gouden Green Key duurzaamheidskeurmerk en meer dan terecht. De Uithof - een schaatsbaan die heel veel energie verbruikt - wekt alle energie zelf op. Ze hebben er drie jaar aan gewerkt en zijn trots als een pauw.
Bekijk ook de interviews van Martijn met, onder andere, Eugene de la Croix, Arjen Kapteijns (GroenLinks), Richard de Mos en Femke.



Eerste klimaatcafé

23 november


Waarom zou je in je eentje thuis aan je klimaat- en duurzaamheidsproject werken? Vanaf deze dag elke vrijdag klimaatcafé bij Grand Café Utopie.

Maja in de Groene Amsterdammer

28 november

"‘Denk aan ons! Elke keuze die jullie maken is van belang voor onze toekomst.’ Daar zat ze dan, op haar knieën in de gemeenteraad van Den Haag."

December

21 december – Ruim honderd bezorgde burgers, hebben Mark Rutte en Ed Nijpels uitgefloten tijdens de presentatie van het Klimaat en Energie Akkoord (KEA). We lieten horen geen vertrouwen te hebben in een akkoord waarover samen met de grote vervuilers onderhandeld wordt. Den Haag Fossielvrij was mede-organisator van het indrukwekkende fluitconcert. Meer informatie, foto’s en video’s.

Den Haag als gas(t)stad voor internationale klimaattop

1 december


Gemeente Den Haag maakt bekend dat ze gaststad wil worden van een internationale klimaattop in 2020 over klimaatadaptatie. Gaststad? Gasstad zal de burgemeester bedoelen!

Claim the Climate

2 december


Zo’n 70.000 mensen lopen mee in de vreedzame protestmars Claim The Climate, de grootste klimaatmars ooit in Brussel. Den Haag Fossielvrij is erbij.

#Novaky12 #ActivismIsNotACrime

4 december


"Goed nieuws! De #Novaky12 activisten zijn vrijgelaten in afwachting van proces. Internationale publieke druk helpt! Wel hangt ze nog absurde gevangenisstraffen van 5 jaar boven ‘t hoofd. We houden dus druk op de ketel. Hier fotootje van vanmorgen #endcoal #ActivismIsNotACrime" - Cas van Kleef op Twitter. Den Haag Fossielvrij was bij de demonstratie bij de Slowaakse ambassade.

Eerste pizza-bel-avond!

3 december


De eerste pizza-bel-avond, voor de 3e Fietsparade voor het Klimaat. Ondanks de lekkere en nuttige avond, besluiten we bij een latere vergadering dat de fietsparade niet doorgaat. Het zou ons veel energie kosten en Den Haag Fossielvrij ziet 2019 als het jaar waarin vele krachten samen komen en een sterke vuist vormen om klimaatverandering te stoppen. De tijd is er rijp voor!

Polly Higgins klaagt Shell-bazen aan

7 december


Willens en wetens klimaatontwrichting blijven verergeren, is een misdaad. En misdaden worden door mensen gepleegd, niet door multinationals. Shell-bazen Ben van Beurden en Marjan van Loon worden daarom in een onafhankelijk vooronderzoek op persoonlijke titel vervolgd voor het plegen en verbergen van 'ecocide'. Meer: onze Facebookpost en Earth Law

Laat Marjan van Loon vallen als adviseur energietransitie

13 december

“Den Haag, sta op uit de spagaat. Bevrijdt u van de pijn. Zet de stap naar voren. Kies voor uw achterban, voor de mensen, voor hun kinderen. Verbreek de banden met de industrie die ons de kop kost. Laat Marjan van Loon vallen als adviseur energietransitie.”

Femke spreekt in in bij het debat over de benoeming van Shell-baas Marjan van Loon bij de Economic Board The Hague als adviseur energietransitie van GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren.

Lees de inspraak en bekijk de video mét poging tot spagaat van Femke ;). En ook het debuut van de Rode Hesjes in de raad... More to come!

Na Femke houden Joeri Oudshoorn en Raki Ap vlammende betogen.

"Vaarwel dunschiller, hallo botte bijl: tijd voor een nieuw klimaatbeleid"

14 december


"We moeten de fossiele industrie letterlijk bij de bron aanpakken, dus daar waar kolen, olie en gas de grond uit komen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat klimaatontwrichting ons de kop gaat kosten." Femke bepleit een radicaal andere aanpak in een opiniestuk in Trouw.

"Het is tijd dat de Rotterdamse raad eens een ander geluid laat horen dan groei, groei, groei." - CDA Rotterdam


Volgens Rotterdams CDA-raadslid Segers is de spankracht van de maatschappij bereikt. Hij pleit voor krimp van Rotterdam The Hague Airport. Den Haag Fossielvrij: "Zo fijn om te zien dat er écht dingen veranderen. Dit standpunt van een CDA-fractie was anderhalf jaar geleden nog ondenkbaar..."

Lees Femkes nieuwjaar’s speech: “Een 2019 vol échte vrede en recht